Zondag 7 juli was weer een wedstrijd van de roofviscommissie, de laatste wedstrijd voor de zomerstop. Na een stormachtige zaterdag was het weer ons gunstig gezind, precies om 7 uur trok het laatste buitje weg uit Almere op het moment dat de wedstrijd begon.

Een afwisseling van wolken en zon, een aangename temperatuur van 18 graden en een matige wind uit het zuidwesten, perfect weer om achter de roofvis aan te gaan zou je denken. Wel is het na zo’n storm mogelijk dat de roofvissen zich niet op de gebruikelijke plekken bevinden en rustiger water hebben opgezocht.

Helaas waren veel vaste deelnemers verhinderd door andere verplichtingen, dat hoort een beetje bij deze tijd van het jaar, met festivals, familiefeestjes en vroege vakantiegangers. We vissen voor de lol en deelname aan wedstrijden is geheel vrijblijvend en geen verplichting.

Als foto-opdracht moest het schepnet zichtbaar zijn op de meetfoto met de vis. Alle deelnemers hebben een schepnet en een onthaakmat mee om de vissen netjes uit het water te halen en op de foto te zetten. Verder hoort een lange onthaaktang ook tot de standaarduitrusting. We vissen zonder weerhaak, maar bij een gulzige snoek kan een aasje net iets dieper zitten en dan is een lange tang onmisbaar met een bek vol scherpe tanden.

Voor Tim begon de wedstrijd meteen goed. Binnen een half uur ving hij een grote snoek van precies 100 cm, dat beloofde wat voor de rest van de wedstrijd . Zou het weer zo’n echte snoekdag worden met de ene na de andere kanjer? Helaas bleek deze vis het enige wapenfeit van de snoek.

Gelukkig werd er door 3 andere deelnemers wel volop baars gevangen. Zowel Marlon, Richard als Barry hadden de baarzen gevonden en vingen de ene na de andere vis. Geen grote joekels maar wel zoveel dat het moeilijk werd om de tel bij te houden. De 5 grootste vissen per soort tellen mee voor de eindstand. Baarzen zwemmen vaak in scholen, dus is het mogelijk om op één plek veel vissen te vangen. Alleen de hele grote baarzen leven wat meer solitair en zijn daarom ook wat moeilijker te vangen.

Hoewel er door alle deelnemers fanatiek werd geprobeerd om nog een snoek of snoekbaars te vangen wilde dat helaas niet lukken. Om 12 uur was de wedstrijd afgelopen en werd er met een kopje koffie nog druk gespeculeerd waarom er vooral kleine baars werd gevangen.

Dat onvoorspelbare is ook het leuke aan vissen. De ene keer bijten ze onverwacht goed en soms bijten ze slecht als je een goede visdag verwacht. Van het baarzentrio had Barry de meeste punten bij elkaar gevangen en werd dus winnaar van deze wedstrijd, gefeliciteerd! Hij mocht als eerste uitkiezen van de prijzentafel met kunstaas en roofvisaccessoires van onze sponsor Raven Hengelsport Lelystad.

De overige prijzen werden verloot onder de aanwezige deelnemers, zodat sommigen zonder vis te vangen toch met een prijsje naar huis gingen.

De rest van de maand juli en de maand augustus is er geen roofviswedstrijd. Zowel vanwege de vakantieperiode maar ook omdat het met warm weer en hoge watertemperatuur niet verstandig is om roofvis te vangen. In september gaan we weer verder met de Predator-Challenge zomercompetitie. De precieze data en locaties en/of thema’s worden binnenkort bekendgemaakt.

Fijne zomerperiode en goede vangst,

Tim en Fred