dav

Hieronder volgt even een korte update van de vliegviscommissie. U vindt de verslagen van onze werptrainingen op zaterdag 13 april en zaterdag 25 mei. Zoals u merkt is het bij de VVCA niet alleen maar binden op onze vaste donderdagavond maar organiseren we ook andere activiteiten zoals een werptraining en het vissen op Forel.

Misschien bent u toch wel nieuwsgierig naar onze activiteiten en overweegt u met ons mee te doen? Sluit u dan komend seizoen bij ons aan en bind en werp gezellig met ons mee

De eerste werptraining
Zaterdag 13 april was de tweede werptraining voor de leden van vliegviscommissie. De werptraining werd verzorgd door Ton van Vliegvisvereniging ‘de Kingfisher’ uit Kampen. Om kwart voor negen stond hij klaar om ons te verwelkomen, de verwachting was dat het met een koude noordoostenwind een barre dag zou worden. Ton begon met het doorspreken van de dag hierna gingen we direct aan de slag met het klaarleggen van de werpbaan.

Toen de baan eenmaal lag begon het echte trainen. Eerst met een basisworp, proberen om een vaste lengte lijn telkens op dezelfde afstand leggen. Al gauw gingen we deze lijn verlengen doormiddel van het rustig ‘uit laten schieten van de lijn’ aan het einde van de worp. Na goed te hebben geoefend met de harde wind en de verkleumde vingers was het tijd voor een welverdiend bakje koffie, geregeld door Aart.

Nadat iedereen weer opgewarmd was gingen we stug door. De harde wind, de kou en de dreigende regen zorgde ervoor dat er hard werd gewerkt om warm te blijven. Van het verlengen van de lijn gingen we nu aan de slag met het in de lucht houden van een lijn, deze te verlengen en te verkorten en uiteindelijk ook nog deze precies kunnen plaatsen waar je dat eigenlijk wilt. Nadat we dit op verschillende afstanden hadden gedaan werd het tijd voor de afsluitende oefening. Je vlieg plaatsen in een hoepel op verschillende afstanden. Nadat ook dit tot in perfectie werd geoefend sloot Ton de dag af. Na het afsluiten hebben we gezamenlijk de werpbaan opgeruimd onder het genot van een aantal mooie verhalen over het vissen met de vlieg.

Jeffrey.

De tweede werptraining
Op zaterdag 25 mei was de laatste werptraining van dit jaar voor de vliegvissers. Aart, Arnold, Milko, Jeffrey en Fred waren net ter plekke toen onze instructeur uit Kampen arriveerde. Na een kort voorstel rondje en wederzijdse introductie hebben we het werpveld uitgerold. Klaar voor de start van deze derde en afsluitende training, maar uiteraard eerst even herhalen wat er tot nu toe behandeld was, wat vervolgens meteen werd onderbouwd met wat toelichtende theorie. De basisprincipes werden nog eens doorgenomen en vervolgens gingen we echt aan het werk. We hadden goed weer. Het was droog, een klein beetje wind en tenslotte ook nog het zonnetje. Al met al hebben we ons door verschillende werptechnieken geworsteld. Met opnemen, armbeweging met licht versnelling en “final twist” moest uiteindelijk een “sexy loop” worden verkregen.

Daarna voortborduren op opnemen en werpen, met enkele en dubbele strip. Timing blijkt hierbij cruciaal voor het wel of niet wegschieten van de lijn. Toch lukte het allemaal aardig en iedereen was (en werd steeds meer) enthousiast. Tussendoor was er nog tijd voor koffie en lunchbroodjes, wederom verzorgt door Aart. Na de picknick konden degenen die een waadpak hadden meegenomen het water in, Milko deed de geleerde oefenworpen vanaf de waterlijn. Uiteraard werd de rol worp geoefend en tijdens het oefenen zwom er heel rustig maar bijna uitdagend een schooltje brasem voorbij. Prachtig om te ervaren.

Ter afsluiting nog meerdere trucs en tricks voor vissen op stromend water en vanaf een begroeide oever, daarna was het de hoogste tijd om de boel weer op te ruimen en te kijken of we de vis nog konden verlijden met een vlieg. Het leverde helaas geen vangst op dus inpakken, afhaken en de instructeur bedanken voor zijn inzet en overdracht.

De trainingssessie was ten einde gekomen en het was gezellig en vooral ontzettend leerzaam! Volgend jaar maar weer op herhaling!

Fred.