Zondag 4 februari was weer een wedstrijd van de roofviscommissie, deze keer in Almere met vrije keuze qua aas. Niet alleen de Almeerse roofvissers deden mee, ook 6 roofvissers van Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten (HVLD) waren uit het noorden afgereisd naar het Almeerse water. Een echte Flevolandse derby dus. Nadat wij in de herfst al een keer in hun thuiswater een wedstrijd hadden gevist kwamen zij deze wedstrijd in ons thuiswater vissen.
Inmiddels is deze derby al een beetje een traditie geworden met overwinningen voor beide partijen, hopelijk kunnen we dit nog vele seizoenen in ere houden. De vorige derby is gewonnen door Almere, tijdens lastige omstandigheden wist Niels de wedstrijd met een zeer grote snoek te winnen.
Met geslepen lijnen en ingevette haken (of was het nou andersom?) waren beide teams om 8 uur klaar voor de start. Als foto-opdracht moest de achterkant van de VISpas bij de kop van de vis op de foto. Deze keer hadden we hele andere omstandigheden dan bij de vorige derby. Stabiel weer, bewolking, zachte temperatuur en een matige westenwind. Op papier dus zeker goede omstandigheden om op roofvis te vissen. Konden we vorige wedstrijden vaak het weer de schuld geven van de slechte vangsten, nu zouden we eindelijk een keer goed gaan vangen op een wedstrijddag……dachten we.
Er was de laatste tijd een beetje wisselvallig gevangen en eigenlijk was dat ook deze dag het geval. In de tweede helft van de winter is de roofvis veel passiever dan in de herfst, waarin gulzig wordt gejaagd door de roofvis om hun winterreserves op te bouwen. Deze tijd van het jaar is het de kunst om de roofvis een makkelijke, smakelijke hap te presenteren die ze niet kunnen weerstaan. Het is dus vooral ook zaak om de plekken te vinden waar de roofvis zich ophoudt. Vaak blijkt dat als er één snoek of baars wordt gevangen, er beslist meer roofvis in de buurt is.
Actief jagende roofvis wordt nu veel minder vaak gezien, het is nu meer op gevoel en uit ervaring de juiste stekken kiezen. En dat is nog knap lastig, om eerlijk te zijn. Er zijn vele factoren om rekening mee te houden zoals het weer, waterdiepte en helderheid, stroming. Dan moet je ook nog met het juiste aas op de juiste manier en op het juiste moment vissen, bijna een wetenschap dat roofvissen. Een portie geluk is natuurlijk altijd handig bij het vissen.
Ook zijn er nog onvoorziene omstandigheden, zoals grote groepen aalscholvers die hele sloten leeg vreten. Daar komen helaas steeds meer berichten over, naar mijn mening begint de aalscholver een plaag te worden die grote schade aanricht aan het Almeerse visbestand. Hele populaties worden door deze hongerige vogels die vanaf het nagenoeg ‘lege’ Markermeer deze kant uitkomen uitgeroeid. Hopelijk komt vanuit de overheid snel regelgeving en beleid m.b.t. de beschermde status van de aalscholver.
Het eerste uur bleef het angstvallig stil in de App-groep waar de vangsten worden gemeld. Na wat twijfelachtige aanbeten en snoeken die het kunstaas volgden, ving Tim iets na 9 uur de eerste snoek. Er werd ondertussen door de meeste deelnemers veel gewisseld van plek om de roofvis te vinden, ook de leden van HVLD hebben veel water afgevist op zoek naar de vis.
Plots kwamen de vangsten binnenstromen, Cilgin van HVLD wist enkele baarzen te vangen gevolgd door een dikke, grote snoek van maar liefst 97 cm. Daarmee ging hij ruim aan de leiding, mede door de bonuspunten die 2 verschillende vissoorten opleveren. Richard had de pech dat zijn hengel brak en ook bij de andere ervaren Almeerse vissers zat het deze keer niet mee om de roofvis te vangen.
Tim ving gelukkig een snoek van 85 cm om de spanning in de wedstrijd weer terug te brengen. De vissers van HVLD waren inmiddels goed op dreef, Ralph ving een baars en een snoek en ook jong talent Dion ving een snoek.
Almere vocht dapper terug dankzij 2 snoeken van Rene en nog een snoek van Tim, maar vlak voor tijd volgde de genadeklap van HVLD met een snoek van wederom Cilgin. Daarmee werd Cilgin de individuele winnaar van de wedstrijd en HVLD de team winnaar, gefeliciteerd!
Een klein beetje teleurgesteld over het verlies, maar vooral over de matige vangsten volgde de prijsuitreiking onder het genot van een drankje en wat lekkere snacks. Er werd nog even gezellig nagekletst, wat visserslatijn gedeeld en amateurwetenschap geraadpleegd over de matige vangsten van de laatste tijd. Zeker weer een gezellige groep bij elkaar, superleuk weer!
Cilgin mocht als eerste iets uitzoeken van de prijzentafel met kunstaas die, zoals inmiddels gelukkig weer gebruikelijk, gesponsord wordt door Raven Fishing Lelystad. Tim eindigde als 2e en toevallig was de secretaris van de HSV aanwezig om zijn prijs uit te reiken, ook Tim van harte gefeliciteerd en goed gedaan!
Daarna volgde de loterij om de rest van de prijzen eerlijk te verdelen onder de aanwezigen. Deze keer allemaal hardbait-kunstaasjes op de prijzentafel, want dat is het thema van de eerstvolgende wedstrijd op zondag 18 februari in Almere. De regel van die wedstrijd is eigenlijk heel simpel: er mag niet met aas worden gevist waar zacht plastic, siliconen of rubber in zit.
Lijkt het je als lid van HSV Almere leuk om een keer mee te doen? Stuur dan een mailtje met je naam en tel.nr. naar rca@hsvalmere.nl. Alle deelnemers krijgen bij de prijsuitreiking een mooie set Tungsten loodvervangers voor de loodvrij-wedstrijd op zondag 3 maart.
Goede vangst, Tim en Fred.