De winter is de periode waarin de witvis zich in grote getale op de bij velen bekende plaatsen in Almere verzamelt. We zien dat het op deze plekken steeds drukker wordt met snoekvissers en dat is niet verwonderlijk gezien die aanzuigende werking van de foto’s en video’s die veelvuldig op het internet verschijnen. Aandacht voor de ‘trofee’ is er meer dan genoeg, aandacht voor verstandig vissen met dood-aas in onze beleving zelden. We zien op de filmpjes dat de onthaaktang soms wel erg diep in de bek verdwijnt en, gezien de moeite waarmee de dreg verwijdert wordt, lijkt het niet aannemelijk dat de weerhaak, zoals dat op ons verenigingswater bij dood-aas vissen toch echt verplicht is, platgeknepen of verwijdert is.

.

Kijk als ‘ervaren’ snoekvisser ook eens kritisch naar jezelf
Wij vermoeden dat ondeskundig vissen met dood-aas bijdraagt aan onnodige sterfte en we vragen de dood-aas vissers daarom om zelf hun eigen manier van vissen eens kritisch te overdenken. Want wat doe jij zodra je de aanbeet waarneemt?

  • Geef jij de vis een paar seconden extra zodat je zeker weet dat je niet mis slaat en het volgende plaatje van de metersnoek snel online kan? Waarbij je de beschadiging van de vis, die in dat geval waarschijnlijk wel optreedt, willens en wetens voor lief neemt?
  • Sla jij na de aanbeet direct aan wat weliswaar de kans op verspelen iets groter maakt, maar waarbij de vis altijd voorin de bek gehaakt zit en dus zo goed als ongeschonden weer terug kan?
  • Zit je eigenlijk überhaupt wel bij je hengel om snel in te kunnen grijpen, of kies je b.v. voor ’toezicht’ vanuit de warme auto? Of sta je gezellig bij je vrienden 50 meter verderop?

Wij hopen dat allen die in deze maanden actief achter de snoek aanzitten de juiste keuzes maken en er de grootst mogelijke zorg voor dragen dat de vis zonder noemenswaardige schade weer teruggezet kan worden, zodat velen na hen nog hun moment van glorie aan deze mooie roofvis kunnen beleven. Want zo moeilijk is het allemaal toch niet?

.

Hoe moet het dan wel?
In onze beleving: vissen met dood-aas is een effectieve methode om vooral grote snoeken te vangen. Een grote snoek heeft vanzelfsprekend ook een grote bek en slokt zonder moeite een aasvis van formaat in één keer op. Zodra de dobber dus tekenen van leven vertoont draai je direct de lijn strak en sla je rustig en beheerst aan. Binnen deze tijd zou de haak op de goede plek moeten zitten en is de kans op slikken zo goed als uitgesloten. Meer is het niet! Te lang wachten met aanslaan heeft vaak desastreuze gevolgen voor de snoek, doe dat dus niet, dan maar een keertje geen foto! En knijp vooral de weerhaken van de vrijliggende haakpunten (conform de geldende regelgeving op verenigingswater in Almere) plat. Heb je dat trouwens ook al eens overwogen voor kunstaas?

.

Op pad zonder ervaring?
De vereniging staat wel afwijzend tegenover (jeugdige) sportvissers die zonder enige ervaring met dood-aas en takels zoals hieronder afgebeeld de snoek gaan belagen. Iedereen weet dat de snoek een roofvis is met een bek vol tanden die na de vangst echt niet rustig met de bek open klaar gaat liggen totdat de visser het (weerhaakloze!!) dregje verwijdert, helaas.

Uit zo’n grote bek vol met tanden een haakje verwijderen vergt echt veel oefening. Ga daarom, wanneer je hier niet mee bekend bent, altijd eerst op stap met een ervaren snoekvisser. Kijk, oefen en leer, en als je zeker weet dat je het onder de knie hebt kan je alleen op pad. Vergelijk het maar met het hebben van je rijbewijs: leuk, maar zonder enige ervaring in een Formule 1 bolide wordt het echt niets!!

.

Andere mening?
Wij zijn benieuwd, schroom niet en deel a.u.b. jouw mening hierover met ons. Dat kan natuurlijk via de mail, wij zien hem gaarne tegemoet!

.

Laat de snoek niet stikken, laat hem niet slikken!

.

Nog even voor de volledigheid:

Indien gevist wordt met dode vis of een stukje vis geldt:

  • In de stadswateren (alle ‘topstekken’ dus, zie deze link) met maximaal 1 hengel vissen. Dus ook niet ‘witjes tikken’ maar alle aandacht bij het dode aas;
  • Het is verboden meer dan twee meertandige haken te gebruiken als gevist wordt met getakelde dode aasvis. Deze meertandige haken mogen maximaal voorzien zijn van 1 weerhaak;
  • Zorg bij het roofvissen voor goed onthaakgereedschap bestaande uit een lange punttang en kniptang. Knip haken waar nodig af. Knijp bij het gebruik van kunstaas ook bij voorkeur de weerhaken plat.