Zondag 29 januari was er weer een wedstrijd van de Predator-Challenge. Deze keer geen vrije keuze qua aas maar een speciale loodvrij-editie met loodvervangers die we kosteloos beschikbaar konden stellen aan de deelnemers, mogelijk gemaakt door de Visstand Beheer Commissie (VBC) van Waterschap Zuiderzeeland.

Kunstaas bestaat vaak voor een gedeelte uit lood om het op de juiste diepte te krijgen en natuurlijk gaat er dan ook wel eens een kunstaasje verloren omdat het bijvoorbeeld aan rommel op de bodem vast komt te zitten (winkelwagentjes, oude kerstbomen, fietsen enz.). Lood is niet goed voor het milieu, vooral niet wanneer het na bv baggeren op de kant belandt maar gelukkig zijn er inmiddels wel wat goede alternatieven.

Witvissers gebruiken tegenwoordig loodvrije voerkorfjes, karpervissers staal, beton of stenen en zeevissers een stukje beton of ijzer. Maar ook de roofvissers kunnen eenvoudig hun steentje bijdragen. Gelukkig is er een redelijke keuze aan loodvervangers van wolfraam (ook wel tungsten genoemd). Wolfraam is zwaarder en harder dan lood waardoor het vaak prettiger in gebruik is. De keerzijde is dat wolfraam wel een stuk duurder is dan lood, en mede daardoor nog niet zo goed verkrijgbaar. Anderzijds verspeel je natuurlijk zelden iets waardoor het eigenlijk om een hele kleine extra investering gaat.

Gelukkig konden we de deelnemers dus dankzij sponsoring kennis laten maken met deze loodvervangers. Voor deze wedstrijd hebben alle deelnemers kosteloos een mooi setje jigkoppen en dropshotgewichtjes van Lureparts.nl gekregen om op meerdere manieren te kunnen vissen. Een mooi initiatief, waar wij als roofviscommissie dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Vanzelfsprekend waren de haken weerhaakloos om de vis zo min mogelijk te beschadigen. Ook dát is een kwestie van de oude denkwijze overboord zetten en open staan voor veranderingen. Alle deelnemers waren enthousiast over de loodvervangers die ze natuurlijk mogen houden.

Dat er deze wedstrijd iets minder is gevangen dan de vorige wedstrijd lag dan ook echt niet aan het materiaal, de vorige was sowieso gewoon extreem goed. Maar sowieso werd er zeker wel gevangen hoewel niet allemaal even groot.

Helaas moesten enkele deelnemers afzeggen door ziekte, beterschap allemaal. Het weer was redelijk: bewolkt, niet te koud en matige westenwind maar het water daarentegen was op veel plekken heel troebel, chocomel-water noemen we dat als vissers. Momenteel wordt er op meerdere plekken in Almere gebaggerd, op zich heel goed voor de waterkwaliteit en dus ook voor de visstand, maar het lijkt erop dat het tijdelijk voor wat minder helder water zorgt.

Bizar overigens om te zien wat er op sommige plekken uit het water wordt gehaald, sommige mensen gooien blijkbaar hun halve huisraad in de sloot en het verspelen van een stukje lood (wat toch wel heel vaak uitvergroot wordt) valt hierbij toch echt in het niet. Veel vissers halen deze rommel waar waterdieren serieus last van kunnen krijgen wél uit het water want ja, iemand moet het doen he! Dankjewel daarvoor. Even melden om het op te laten ruimen? Fluitje van een cent.

Het was dus even zoeken naar een geschikt water om onze hengels uit te gooien. De één kiest voor een stedelijke omgeving of jachthaven, de ander zoekt juist de rustige natuur op. Genieten van de omgeving en de gezonde buitenlucht hoort immers ook bij het vissen. Bevers, ijsvogels, hertjes en bijzondere watervogels worden regelmatig door vissers gespot, ook in de stedelijke omgeving. Ze komen immers op plekken waar anderen nooit of nauwelijks komen.

Op beide plekken zwemt vis maar beide plekken vragen vaak wel om een verschillende aanpak. Barry hoefde echter niet lang te zoeken en ving al na enkele minuten een mooie dikke snoek van 90 cm in het vroege ochtendlicht.

Gedurende de ochtend werden er gelukkig door meerdere vissers één of meerdere mooie vissen gevangen. Er waren duidelijk bijt-momenten en stille periodes maar uiteindelijk was het wederom Tim die met 3 snoeken het dag klassement winnend afsloot. Barry eindigde met zijn grote snoek op de 2e plaats. U vindt de volledige uitslag onderaan de pagina en de tussenstand in het algemeen klassement via deze link.

Om 13.00u was het eindsignaal en om 13.30u de gezellige prijsuitreiking, wederom in de manege in Almere Buiten. Er werden weer wat bijzonder mooie kunstaasjes verloot onder de aanwezigen en er werd er nog even nagebabbeld over onze gezamenlijke hobby.

Op zondag 19 februari is de volgende wedstrijd met als thema dood aas. Een manier van vissen die heel effectief kan zijn er waarmee vaak de wat grotere snoeken worden gevangen. Ben je lid van HSV Almere en vind je het leuk om op jouw favoriete Almeerse stek mee te doen? Stuur dan een mailtje naar rca@hsvalmere.nl en doe gezellig mee!

Tot dan en goede vangst.

Tim en Fred.