Je ziet het vast wel eens voorbijkomen op internet: foto’s van de meest mooie snoeken. En logisch dat je dan als (jonge) enthousiaste sportvisser denkt: die wil ik ook vangen!!! En dus: tijdelijke verhoging van je zakgeld bietsen, mooi setje halen in de hengelsportzaak waaronder natuurlijk een flinke plug met grote vlijmscherpe dreggen, want hij moet natuurlijk wel ‘hangen’. Op naar de waterkant en binnen enkele worpen hangt er zo’n schitterende rover aan je dreg. Maar dan?

Ineens zie je die tandjes in het echt, en deze snoek blijft niet braaf liggen maar spartelt als een dolle. De haak zit ook erg vast, had je niet al eens ergens iets gelezen over de weerhaakjes platknijpen? Radeloos kijk je om je heen, niemand die kan helpen en eigenlijk zie je maar 1 oplossing: de lijn doorknippen en het probleem is opgelost. “Dat was leuk” maak je jezelf nog wijs maar eigenlijk voel je dondersgoed aan dat dit niet helemaal lekker ging ……… En geloof mij, niet alleen jeugd overkomt dit hoor! Iedere onervaren visser zal zich hiermee geen raad weten.

Snoek is echt een fantastische vis, een echte rover. Schitterende kleuren, een bek vol tanden, en met voldoende kennis en ervaring absoluut prima te vangen en nagenoeg ongeschonden weer terug te zetten in het water. Door gebrek aan ervaring zou het helaas ook wel eens mis kunnen gaan.

Ga NOOIT zonder ervaring vissen met kunstaas, de kans op een snoek ligt altijd op de loer en het onthaken is echt niet zo simpel als je misschien zou denken. Zoek een ervaren roofvisser met wie je een paar keer kan optrekken en leer van hem de kneepjes van het vak voordat je zelf op stap gaat. Ongetwijfeld beschikt hij over het juiste onthaakmateriaal zoals een lange tang, en als je een echte topper treft heeft hij de weerhaakjes op de dreggen van tevoren al plat geknipt. Dat onthaakt vele malen simpeler en, belangrijker nog, nagenoeg zonder schade.

Hopelijk lezen er ook ouders/verzorgers en/of familieleden mee: behoed uw oogappel voor een rotmiddag want echt, zonder enig verstand van zaken is het vangen van een snoek echt niet leuk! Maar met de juiste hulp, zoals op onderstaande foto (bron:https://www.vissenoploosdrecht.nl/fotos) heeft hij al snel de dag van zijn leven!!