Je ziet het vast wel eens voorbijkomen op internet: foto’s van de meest mooie snoeken. En logisch dat je dan als (jonge) enthousiaste sportvisser denkt: die wil ik ook vangen!!! En dus: tijdelijke verhoging van je zakgeld bietsen, mooi setje halen in de hengelsportzaak waaronder natuurlijk een flinke plug met grote vlijmscherpe dreggen, want hij moet natuurlijk wel ‘hangen’. Op naar de waterkant en binnen enkele worpen hangt er zo’n schitterende rover aan je dreg. Maar dan?

Ineens zie je die tandjes in het echt, en deze snoek blijft niet braaf liggen maar spartelt als een dolle. Radeloos kijk je om je heen, niemand die kan helpen en eigenlijk zie je maar 1 oplossing: lijn doorknippen en het probleem is opgelost. “Dat was leuk” maak je jezelf nog wijs maar eigenlijk voel je dondersgoed aan dat dit niet helemaal lekker ging ……… En geloof mij, niet alleen jeugd overkomt dit hoor! Ook zelf ga ik liever met een paar ervaren handen op stap.

Snoek is een fantastische vis, een echte rover. Schitterende kleuren en een bek vol tanden, en met voldoende kennis en ervaring absoluut prima te vangen en nagenoeg ongeschonden weer terug te zetten in het water. Door gebrek aan ervaring gaat het doorgaans echter snel mis.

Ga NOOIT zonder ervaring vissen met kunstaas, de kans op een snoek ligt altijd op de loer en het onthaken is echt niet zo simpel als je misschien zou denken. Zoek een ervaren roofvisser met wie je kan optrekken en leer van hem de kneepjes van het vak voordat je zelf op stap gaat. Ongetwijfeld beschikt hij over het juiste onthaakmateriaal zoals een lange tang, en als je een echte goeie treft heeft hij de weerhaakjes op de dreg van tevoren al plat geknipt. Dat onthaakt vele malen simpeler en, belangrijker nog, nagenoeg zonder schade.

Hopelijk lezen er ook ouders/verzorgers familieleden mee: behoudt je oogappel voor een rotmiddag want echt, zonder enig verstand van zaken is een snoek vangen echt niet leuk. En dan vooral  niet voor de snoek!