Schoonmaakdag 2014

Het was alweer de vijfde schoonmaakdag op rij en hoewel het eigenlijk ieder jaar met de vrijwilligers wel weer goed zit vroeg ik me dit jaar toch wel af in hoeverre de onrustige periode van de afgelopen maanden van invloed zou zijn op de animo om aan deze 5e editie deel te nemen. Nou, dat zat deze keer met 38 deelnemers zeker wel goed! Nieuwe gezichten, jeugd erbij, helemaal goed ondanks dat een paar ‘zekerheidjes’ om diverse redenen af moesten haken. Geen probleem, volgend jaar weer een kans en dan zijn jullie er hopelijk ook weer bij.

De weersvoorspellingen waren prima, er was een heel klein beetje regen voorspelt maar gelukkig is dat iets waar sportvissers volgens mij nou niet echt onrustig van worden. En het hoort natuurlijk ook bij de tijd van het jaar. Een schoonmaakdag in april is echter niet handig omdat dan de begroeiing her en der alweer te hoog staat om nog wat te kunnen zien. We verzamelden zoals ieder jaar in de kantine van de manege om 10:30 en langzaam maar zeker druppelden de vrijwilligers binnen. Allen werden voorzien van een consumptiebon en er waren de nodige aardigheidjes zoals speelkaarten, petjes, hoesjes voor de vergunningen en extra ‘Landelijke lijsten’ beschikbaar die gretig aftrek vonden. Ook meenden we nog iemand even in het zonnetje te moeten zetten.

S1

Johan is al vanaf de eerste schoonmaakdag aanwezig  en hij krijgt het ieder jaar weer voor elkaar om van zijn werkgeven een vrachtwagen met container mee te krijgen voor de afvoer van het verzamelde zwerfvuil. Een cruciaal onderdeel van de schoonmaakdag uiteraard want het vuil moet toch ergens naartoe uiteindelijk. Nou vinden wij dat iemand die zich op zo’n manier inzet voor onze vereniging eigenlijk ook lid van onze vereniging moet zijn, daarom hadden we besloten om Johan te benoemen tot “bijzonder sublid” van de HSV, de eerste uit onze geschiedenis. Welkom bij de club Johan!!

Na deze happening en een kort welkomstwoordje konden de teams die we inmiddels hadden geformeerd op pad. Op de parkeerplaats werden de prikstokken, hesjes en vuilniszakken uitgedeeld en konden we daadwerkelijk van start.

S2

Ik moet zeggen dat ik het idee had dat het allemaal wel meeviel met de rommel, ik had dat eerder tijdens een wandeling in de omgeving al geconstateerd en dat bleek op de meeste gedeeltes ook inderdaad zo te zijn. Het bleken echter vooral de ‘verborgen’ stekken te zijn (stekken die enigszins uit het zicht lagen) die soms echt wel iets van een vuilnisbelt weg hadden. Je snapt gewoon niet waar het nodig voor is om die rommel zo achter te laten maar ach, we hadden in ieder geval iets te rapen.

S3

S4

S5

En met de wetenschap dat iedere kilo afval geld oplevert voor een goed doel kunnen we er toch nog een klein beetje een positieve draai aan geven. Zoals misschien bekend sponsort de HSV iedere kilo zwerfvuil met 3 euro (tot maximaal 500 kilo) waarmee we deze keer het vogel-asiel in Naarden ondersteunen. Hierover later meer …….

Qua bijzondere vondsten kwamen we niet verder dan een stuur, een matras en een emmer witsel. Blikjes en flesjes voerden weer de boventoon zoals gebruikelijk, maar ook achtergelaten stoeltjes blijf je tegenkomen. De catering tijdens het rapen was wederom in handen van Gaby, Patricia en Raymond, zij hebben alle teams gaandeweg de dag voorzien van een lekker warm broodje rookworst en een bak koffie of glas frisdrank. Rene was degene die de catering bij de mannen aan de Noorderplassen en Leeghwaterplas bezorgde, helaas waren er iets te weinig broodjes rookworst die kant uit gegaan. Jammer maar helaas ……. Verdorie!

S6

S7

Omdat het afval erg geconcentreerd op bepaalde plekken lag waren we eigenlijk eerder klaar dan ooit met als gevolg dat we ruimschoots op tijd weer op de plek waren waar we de snert en de broodjes beenham verwachten. Het was dus even geduld hebben aangezien we tussen 2 en half 3 met de cateraar van Kersbergen catering hadden afgesproken maar eigenlijk was het bijzonder gezellig zo even met zijn allen een beetje ouwehoeren. En het was lekker weer, het zonnetje kwam er nog even door dus het zal allemaal wel erg mee. Uiteindelijk arriveerde de cateraar keurig op tijd en ik heb me door een kenner (mijn vrouw) laten vertellen dat de snert super was. Ik lust het niet dus ik heb geen idee, de broodjes ham waren wel net als vorig jaar erg lekker.

S8

S9

S10

En we hadden ook nog tomatensoep voor mensen zoals ik die iets minder gecharmeerd zijn van snert, en ook deze viel net als vorig jaar bij één van de jongere deelnemers weer prima in de smaak. Ter plekke konden we ook nog even de opbrengst goed bekijken in de container, het resultaat was er weer eentje waar we trots op mogen zijn!! Een bak van 9 kub tot de nok gevuld, super!! Dat hebben we toch maar weer even met zijn allen bij elkaar geharkt.

S11

Uiteindelijk keerde iedereen omstreeks 15:00 uur weer huiswaarts: moe, rozig maar zeker voldaan. Ik heb thuis snel de rommel opgeruimd en kon vervolgens ff lekker op de bank bijkomen. Het was weer top, alle vrijwilligers hartelijk bedankt voor jullie hulp en hopelijk weer tot volgend jaar!!

Op zondagochtend 16 maart om 10:30 gaan we een cheque aan de beheerder van het vogel-asiel overhandigen, liefhebbers die hebben mee geraapt zijn hierbij van harte welkom!

Een verslag hiervan komt zo spoedig mogelijk ook online uiteraard.

S12