Een unieke kans voor onze karper-vissende leden

Lood is slecht voor het milieu, dat is natuurlijk niets nieuws maar lood is, voor de sportvisserij in het algemeen maar zeker ook voor de karpervisserij, eigenlijk een noodzakelijk kwaad te noemen. Toch zijn er inmiddels wel alternatieven. Ben jij een gedreven karpervisser en durf jij het aan om de overstap te maken? Of zou je het misschien eens willen proberen? Dan willen wij jou hierbij graag helpen en het kost je helemaal niks. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder en werk samen met ons aan een beter milieu. Iedere bijdrage, hoe klein ook, telt!

 

“Green Deal Sportvisserij Loodvrij”

Op 22 mei 2018 is de “Green Deal Sportvisserij Loodvrij” ondertekend op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze overeenkomst tussen diverse ministeries, de Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo en Sportvisserij Nederland heeft als doel om het loodgebruik in de sportvisserij, inclusief het gevaarlijke “zelf gieten” van lood, binnen drie jaar fors te verminderen en vóór 2027 helemaal te stoppen. Lood wordt door sportvissers gebruikt als werp of balanceer gewicht en komt door verlies soms in het water terecht. Lood is een ongewenste stof, giftig voor mens en dier. Op veel plekken in de samenleving is daarom het gebruik van lood al teruggedrongen en/of verboden. Denk hierbij aan benzine, verf, waterleidingen en in de jacht.

 

Een beter milieu begint bij jezelf

De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu en daar hoort lood niet in thuis. Sportvisserij Nederland zal daarom inspanningen gaan verrichten om het gebruik van lood in de sportvisserij zo snel mogelijk af te bouwen, een beter milieu begint immers bij jezelf. Ook de Nederlandse waterbeheerders en overheden vinden dit van groot belang, daarom is met de Green Deal-aanpak van de overheid, die inzet op vergroening van economie en samenleving, een gezamenlijk programma gestart.

 

Loodvervangers: een goed alternatief?

Het is duidelijk dat de markt enorm op zoek is naar milieuvriendelijke alternatieven voor het gebruik van lood in de hengelsport, bescherming van ons milieu staat dan ook centraal in de ontwikkeling van de nieuwste producten. Enkele doorzetters zijn erin geslaagd een volledig loodvrij en milieuverantwoord product te ontwikkelen met zo goed als behoud van de normale afmetingen. Deze loodvrije werpgewichten zijn slechts ietsjes groter zijn dan de reeds bekende loodvarianten maar behouden hiermee alle eigenschappen die u van gewoon lood gewend bent.

 

Wil jij loodvervangers gratis testen? Wij helpen je!

Omdat ons bestuur eveneens voorstander is van het terugdringen van lood in de hengelsport en daarmee het standpunt van Sportvisserij Nederland deelt wil zij zich actief gaan inzetten om lood (om te beginnen het zware karperlood) uit het milieu te bannen. Dat regel je natuurlijk niet in een week maar onbekend maakt onbemind, dus wat werkt voor een karpervisser nou beter dan gewoon zelf eens te testen hoe het vissen met deze loodvervangers bevalt? Wij hebben daarvoor het volgende bedacht:

25 karper-vissende leden die jaarlijks vele uren maken en een ruime ervaring met de karpervisserij hebben kunnen zich aanmelden voor ons project. Zij kiezen 4 stukken loodvervangers (welke vorm, welk gewicht?) waarmee zij aan de slag willen en wij gaan deze voor hen bestellen. Het enige wat wij hiervoor terug verwachten is een objectieve mening die wij middels een korte vragenlijst gaan inventariseren. Het kost je dus helemaal niets, wij verwachten voor het welslagen van het project slechts een mooi stukje feedback.

Ben jij die ervaren karpervisser die we zoeken? Heb je Interesse? Meld je dan aan via kca@hsvalmere.nl en doe met ons mee. We hopen binnenkort bekend te kunnen maken welke varianten er beschikbaar zijn en wij hopen om begin mei te kunnen starten met daadwerkelijk uitleveren.