Op woensdag 19 juli hebben we eindelijk weer eens een karperdag voor onze jeugd op Toms Creek in Lelystad kunnen organiseren. We zouden deze dag gaan vissen met de methodfeeder wat wij (de vrijwilligers) best wel aardig beheersen en met de vaste stok met elastiek wat wij eigenlijk niet echt beheersen. Gelukkig hebben we een breed netwerk in Flevoland en konden we rekenen op de spontane en deskundige hulp van Sebastiaan.

Sebastiaan heeft tot voor kort clinics voor diverse hengelsportdisciplines gegeven op onder andere Toms Creek (waaronder dus ook het vissen met elastiek) en hij kon ons niet alleen helpen aan ‘know how’ maar ook aan de benodigde materialen voor zover wij die zelf niet hebben zoals bijvoorbeeld zitkisten voor degenen die met de 9 meter stok zouden gaan vissen en de juiste tuigjes en onderlijnen. Een leerzaam dagje dus.

De meeste vrijwilligers waren al om 7:45 uur aanwezig omdat er natuurlijk nog wel het één en ander opgebouwd moest worden. Vlaggen plaatsen, hengels in elkaar zetten, aas bereiden, taken verdelen, het is best nog wel een klusje. Maar vele handen maken licht werk, gelukkig konden we weer op een mooie club vrijwilligers rekenen en eigenlijk was het allemaal best wel snel klaar. En dus kon Sebas al snel zijn eerste clinic sinds lange tijd geven: aan ons.

Gelukkig hadden we het allemaal wel redelijk snel door en met een paar nuttige tips is het eigenlijk best wel te doen. Na de uitleg hadden we nog meer dan genoeg tijd om het zelf nog even te proberen en menig karpertje werd deskundig geland en vervolgens snel weer teruggezet.

Ook de mannen die de methodfeeder-hoek zouden gaan bezetten hadden de zaakjes snel op orde en zodoende konden ook zij deze ochtend eerst zelf nog even een visje vangen, dat blijft toch altijd leuk. Overigens mooi dat we de gelegenheid kregen om vooraf de gekozen stekken te ‘claimen’ op Toms Creek zodat we niemand in de weg zaten, elkaar goed in de gaten konden houden en daar waar nodig simpel konden bijsturen.

Vanaf 13:00 uur waren de kinderen welkom en de eersten lieten niet lang op zich wachten. Uiteindelijk zouden er trouwens bijna 40 kinderen aan de waterkant verschijnen, toch wel weer een leuk succesje voor de jeugdcommissie. Onder de (inmiddels) deskundige begeleiding konden ze met aan het begin een klein beetje hulp zelf proberen met het elastiek een visje te vangen en dat ging ze nog bijzonder goed af ook.

Het werd al snel gezellig druk op het parcours maar gelukkig niet té druk. Iedereen kreeg ruimschoots de kans om een mooie karper te vangen en iedereen wist ook daadwerkelijk vis te vangen. De ene karper was wat groter dan de andere maar het gaat natuurlijk vooral om de beleving, de spanning en vooral het plezier.

Manoah nam het hele gebeuren zelfs zo serieus dat hij tot grote schrik van Lex het spelletje ook nog even onderwater ging bekijken …….. één misstapje op de steiger én een ferme plons verraadde dat er iemand te water was gegaan. Uiteraard werd hij snel weer op het droge geholpen en gelukkig was het niet koud. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt, toch Oliver? Echt fris is het natuurlijk niet maar met een kleine ‘verschoning’ kon hij toch nog even doorvissen (en vangen!). Wat een topper!!!

Ondertussen was het een komen en gaan van enthousiaste kinderen (en ouders) en werd het steeds drukker, op enig moment moesten we gaan rouleren op de steigers zodat iedereen aan de beurt kwam zonder lange wachttijden. En ach, kijken hoe een ander een karper vangt is ook best wel leuk al wil je natuurlijk liever zelf even aan de slag. Die kans heeft iedereen ruimschoots gehad door de mooie gespreide inloop, het liep allemaal bijzonder soepeltjes en dat was prettig.

Overigens ging het niet alleen met de vaste stok zo lekker, ook met de methodfeeder visserij ging het prima. De feederhoek werd bemand door Ruud, Andre en Marco en zij hebben deze dag vele kinderen de vangst van hun leven bezorgt. Vele karpertjes belanden in het net, vele kinderen kwamen glunderend weer teruggelopen na een half uurtje (of zoiets) vissen met de feeder.

En ondertussen bleven alle kinderen gewoon hun vissen vangen. De éne na de andere karper werd voor een foto even snel boven de onthaak craddle gehouden waarna hij (of zij) snel weer terug kon. Het ging werkelijk de hele middag door en het was zelfs zo druk dat de vrijwilligers nauwelijks de kans kregen om te eten, daar zit duidelijk nog wel een verbeterpuntje voor de volgende keer. Sorry mannen!

Ook de kleindochter van één van onze vrijwilligers kwam gezellig meevissen, hoe leuk is het om dan samen met opa even een mooi karpertje te vangen en daamee op de foto te gaan? Het resultaat: een trotse opa en een blije kleindochter!

En we hebben nog wat foto’s die we graag even aan u laten zien. Allemaal super vrolijke kinderen die het enorm naar hun zin gehad hebben, als was het maar voor een paar uurtjes. En allemaal supergoed en scherp gevist, bijna geen aanbeet werd gemist.

Maar aan alles komt een eind, omstreeks 20:15 uur moesten we er een eind aan maken omdat we door het materiaal heen waren maar misschien ook wel een beetje omdat wij (de vrijwilligers) het wel een heel klein beetje (of iets meer) gehad hadden. Echt een superleuke dag, maar wel een hele lange dag en er moest nog het nodige opgeruimd worden. Rond 21:30 uur konden ook wij huiswaarts, ook wij hebben een superdag gehad en eigenlijk moeten we deze erin houden. Dusss …. Tot de volgende keer?