Op zaterdag 26 augustus hebben we het jeugdseizoen afgesloten met een spetterende jeugddag op Toms Creek. Helaas was er maar een beperkt aantal vijvers beschikbaar waardoor we ‘slechts’ 40 kinderen konden laten deelnemen en die plaatsen waren al snel gevuld. Daarnaast hebben we nog een aantal kinderen moeten teleurstellen omdat we vol zaten maar dat maken we volgend jaar zeker weten weer goed!

Zo’n dagje organiseren kost niet alleen de nodige voorbereiding maar ook op locatie moet altijd nog het nodige gebeuren, vandaar dat de vrijwilligers voor deze jeugddag wederom vroeg aanwezig waren om alle materialen klaar te zetten.

Gelukkig hadden we ook deze keer weer een mooie club enthousiaste vrijwilligers. Veel bekende gezichten op de avonturen en karpervijver en voor het begeleiden van het forelvissen had Mohamed een paar zeer ervaren forelvissers uitgenodigd. Kortom: het neusje van de zalm!

Al snel meldde de eerste deelnemertjes zich bij de inschrijftafel. Mario controleerde de namen, noteerde de gewenste consumptie wanneer dat nog niet bekend was en verwees de deelnemertjes naar de vijver waar ze waren ingedeeld. Het liep allemaal op rolletjes en omdat bijna iedereen ruimschoots op tijd aanwezig was konden we snel beginnen.

Groep 1 begon op de karpervijver en de avonturenvijver. We hadden voor het karpervissen 2 method feedersets en 4 vaste stokken met elastiek klaarstaan. Al snel konden de eerste kinderen daarmee aan de slag en er werden zeker wel karpertjes gevangen. Veel kleintjes maar ook wat mooiere vissen kwamen even heel kort op de onthaakmat.

Toch bleek de avonturenvijver met de grote steuren een grotere aantrekkingskracht te hebben voor de meeste kinderen. Vol enthousiasme ging het aas te water en al snel was de vijver gevuld met allemaal dobbers die parmantig aan de oppervlakte dansten. En dat alles onder het toeziend oog van de vele ouders en verzorgers die zagen dat het goed was en soms ook zelf even een hengeltje uitgooiden. Het blijft natuurlijk verleidelijk, óók wanneer je al wat ouder bent.

Ook hier waren onze vrijwilligers weer aanwezig om te helpen met het vissen en het drillen maar ook met het herstellen van hengels die de dril niet ongeschonden doorstaan hadden. Dat herstellen doen we altijd zelf met materiaal wat Toms Creek iedere keer weer netjes voor ons klaarlegt. Op die manier kunnen we zelf supersnel eenvoudige reparaties uitvoeren waardoor er voor de kinderen nauwelijks tot geen vistijd verloren gaat.

Alle hengels werden ingezet en hoewel de vangsten misschien toch ietsiepietsie tegenvielen werden er diverse mooie steuren gevangen zoals u op onderstaande foto’s kunt zien:

Ondertussen was groep 2 op de forelvijver aan hun sessie begonnen. Vooraf kregen ze een uitgebreide briefing over de diverse aassoorten die gebruikt konden worden maar vooral ook over de manieren waarop gevist kon worden. Daarnaast kregen ze zoals afgesproken ook te horen wat er na de vangst met de forellen zou gebeuren. Op geen enkele forelvijver mag gevangen forel teruggezet worden en deze dient altijd voor consumptie meegenomen te worden. Omruilen voor gerookte exemplaren kan trouwens ook.

Helaas bleek achteraf dat 1 deelnemer iets later was aangeschoven en daarom niet had meegekregen dat forelvissen geen ‘catch and release’ is. De volgende keer zullen we dat voor de volledigheid óók op voorhand in de mailing meenemen zodat niemand onverwacht voor een verrassing komt te staan.

Maar gelukkig wisten alle anderen het wel en menigeen ging dan ook met wat verse forel naar huis want gevangen werd er zeker!! Daarnaast werden de gevangen forellen gedurende de sessie ook nog aan andere iets minder gelukkige deelnemers gegund (helaas wist niet iedereen een forel te vangen), hoe mooi is dat? Maar de snuiter op onderstaande foto ving ze gewoon (met een heel klein beetje hulp) zelf. Topper!

De begeleiders hadden het er maar druk mee. Inwerpen bleek niet ieders sterkste kant te zijn dus daar moest veelvuldig hulp bij worden geboden maar ook het drillen vergde natuurlijk enige kennis en ervaring.

Maar ook het be-asen blijft (als je het écht goed wil doen) een lastig dingetje maar gelukkig hadden we zoals gezegd een paar echte ‘cracks’ erbij die overal een helpende hand konden bieden. De Powerbait werd in de mooiste vormen gekneed zodat ze op voorhand eigenlijk al onweerstaanbaar waren.

Ik denk dat menigeen eenmaal thuis gekomen de BBQ heeft aangestoken om zo’n super verse forel te roken of te grillen. Want zeg nou zelf: zelf gevangen smaakt toch altijd beter? En gezond is het natuurlijk ook.

En daarmee zit het jeugdseizoen van 2023 erop. Ontzettend leuk dat er zoveel animo is, en supertof dat er zoveel vrijwilligers bereid waren om hier de nodige vrije uurtjes aan te besteden.

Daarnaast heel erg bedankt voor de vele leuke mailtjes die we hebben gekregen (ook deze keer weer!), ze zijn natuurlijk met alle vrijwilligers gedeeld. Een stukje waardering is altijd superleuk en het motiveert ons enorm om er volgend jaar weer vol goede moed tegenaan te gaan!!

Op naar 2024!!