L0
Zondag 24-08-2014. Alweer de laatste visdag voor de jeugd van dit jaar en wat is het snel gegaan. In krap 5 maanden hebben we 7 leuke en informatieve visdagen georganiseerd waar een leuke club enthousiaste jeugdleden, ouders en vrijwilligers aan hebben deelgenomen. We hebben verschillende thema’s behandeld en stonden zelfs in de krant, maar we hebben vooral gewerkt aan een goede basis voor het vissen.

Zeker de laatste dag is ons opgevallen hoe snel jullie je hengel klaar hadden om te vissen. Waar we jullie in het begin nog moesten ondersteunen waren jullie zondag al klaar voordat het start signaal om te gaan vissen was gegeven. Het aas gaat probleemloos aan de haak en het voertje was al gemengd voordat er überhaupt een begeleider was om jullie te vragen of je nog hulp nodig had.

Ook zijn er bijna elke wedstrijd wel weer nieuwe gezichten bijgekomen om gezellig met ons mee te vissen en om de strijd aan te gaan in één van de competities. Zo hadden we competitie deel 1, de afsluiting voor de karperdag en de grootste vis competitie. De laatste wedstrijd sloten we af met deel 2 van de jeugdcompetitie 2014.

Ook leuk om te horen dat jullie in de vakantie en tussen de wedstrijden door hebben gevist wanyt alleen door te gaan vissen kom je erachter hoe je de vissen het beste kunt vangen. Ik hoef jullie niet te motiveren om hier mee door te gaan, dat zit wel goed!

Dan nu over de visdag. We zijn begonnen met het thema visbehandeling en onthaken. Het komt toch regelmatig voor dat de vis iets te enthousiast wordt binnen gehaald of dat juist de vis te gulzig is en geprobeert heeft het aas zonder te kauwen door te slikken. Zoals we bij de karperdag ook nadrukkelijk hebben aangegeven is de gezondheid van de vis erg belangrijk, de gevangen vis moet na de vangst weer lekker kunnen zwemmen en groeien!

Om deze reden heeft Arnold een korte workshop met 6 eenvoudige stappen voorbereid waarbij je hebt kunnen zien hoe je de vis het beste kunt onthaken zodat je hem vervolgens weer terug kunt zetten in het water. Hier onder nog kort de stappen:

1. Aanslaan, een licht tikje is voldoende;
2. Binnen halen, houdt de lijn strak en deel het gewicht van de vis met het water waar je in vist;
3. Hand nat maken en de vis vastpakken, dit kan met een doek die je voor het vissen hebt nat gemaakt, je hand kort in het water of even over het natte gras wrijven;
4. Hengel in de steun of  naast je neer leggen;
5. Onthaken; met je hand als je er goed bij kunt, anders met je hakensteker. Gebruik je de hakensteker houd dan de lijn strak en laat de steker over de lijn glijden tot je bij de haakbocht bent. Een ligt stootje is voldoende om de haak los te maken en voorzichtig uit de bek van de vis te verwijderen;
6. De vis laten zwemmen; de vis voorzichtig in het water terug zetten.

L1

Wisten jullie trouwens dat iedereen vis heeft gevangen op deze laatste visdag!? Een betere afsluiter konden wij ons niet wensen. Het weer was zeker voor de pauze niet echt onze vriend, het kwam op sommige momenten met bakken uit de lucht. We trokken ons er niets van aan, plu in de grond en lekker door vissen. Gelukkig klaarde het na 2 buien op en hebben we de dag in de stralende zon afgesloten.

L2

We moeten nu niet vergeten dat het wel om een wedstrijddag ging! Wisten jullie dat de meeste vis tussen de kop en de staart zit? Dit keer waren het vooral de kop en de staart stekken die behoorlijk veel vingen.  De begeleiders op deze stekken hadden gewoon onvoldoende ruimte op hun scorelijsten om de vangsten te registreren. Het leek er een beetje op als of de vis die onderweg was naar de midden stekken al werd verleid door het voer en aas dat werd aangeboden aan het begin en einde van het wedstrijd parcours.

Of lag het toch aan de begeleiders…Rob wist het niet zeker. Al vindt ik deze quote wel suggestief:
‘Ik weet niet of het aan mij ligt maar er wordt weer veel vis op mijn stek gevangen!’

Ik geloof meer in het feit dat er ook op deze stek topvissers bezig waren. De vissen konden de verleiding niet weerstaan om voorbij het aas te zwemmen. De vis die dan toch langs de kop en staart stekken wisten te komen werd alsnog gevangen.  Levi wist 9 vissen te vangen, goed voor 136 cm. Amine met 68cm en Justin met 86cm wisten ook een hele goede prestatie neer te zetten. Ook de broertjes Otten waren erg aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk wist Owen toch de meeste vissen te vangen en veroverde hiermee de 2e plaats.

L3

De dagwinnaar was nieuwkomer Dayton. Wat een prestatie om gelijk 240cm vis te vangen, erg knap gedaan en gefeliciteerd met de overwinning. Zien we je volgend jaar weer?

De derde plaats was voor Menno, ook hij deed voor de eerste keer met ons mee. Menno was met 162cm net te sterk voor Melvin die 4e werd met 159 cm.

Na de wedstrijd was er als afsluiter een bezoek aan McDonalds georganiseerd. Zo tegen 13:00 uur hadden we toch wel honger gekregen en een lekkere snack ging er wel in. Nadat iedereen van een lekkere Happy Meal was voorzien nam Jos het woord om jullie allemaal je definitieve score te vertellen. Jos eindigde uiteindelijk bij de beste 3 van het tweede deel van de jeugdcompetitie en met het bekend maken van de “kanjerkoning”.

L4

Hieronder de prijswinnaars van deel 2 van de jeugdcompetitie. Naast het winnen van een beker en een certificaat hebben de nummers 1 t/m 3 tevens een Vispas van de hengelsportvereniging voor 2015 gewonnen.  Van harte gefeliciteerd!

L5

L6

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor de aanwezigheid en gezelligheid. We hopen jullie volgend jaar weer te zien. Met de opgedane ervaringen hopen wij er in elk geval volgend jaar opnieuw een groot succes van te maken!

L7

Met dank aan alle vrijwilligers: Rob Kooiman, Kenneth Bosma, Wilco Heil, Don Seur, Mario de Jonker, Kevin Stevens, Marc Boel, Jos Holla, Arnold Veen, Harry Deuzing, Marco Weber, Joyce Oudt en Arnold Baas

Met vriendelijke groeten,

De Jeugdcommissie

Verslag: Arnold Baas
Foto’s: Mario de Jonker

AV