Zoals ieder jaar starten we het jeugdseizoen met een dagje Toms Creek. Omdat het daar altijd netjes verzorgt is, omdat die grote vissen die daar rondzwemmen de kinderen tot de verbeelding spreken maar ook omdat het een uitstekende manier is om zoveel mogelijk kids met interesse in de hengelsport te bereiken, en dan vooral voor een vervolgdagje op ‘open’ water. Vissen is immers niet moeilijk, maar een goede basis is echt belangrijk en die basis geven wij ze op dergelijke dagen maar al te graag mee. Maar zover was het vandaag nog niet ……

Deze dag stond in het teken van de steur en de meerval, vissen die je op stadswater niet snel zult vangen maar op Toms Creek eigenlijk altijd wel. Een soort van vangstgarantie, en dat was deze keer niet anders. Wat wel opmerkelijk was, dat was de enorme animo. Normaliter zitten we tussen de 40 en 45 kids, deze keer schoot de teller daar al snel overheen. Nou is het niet moeilijk om extra vijvers te huren, maar je hebt natuurlijk ook voldoende (en het liefst iets meer) vrijwilligers nodig voor hulp, advies en toezicht en dat valt niet altijd mee.

Een oproepje in de nieuwsbrief deed wonderen. Hoewel een deel van onze vaste jeugdvrijwilligers door diverse omstandigheden verhinderd was bleek dat we tegenwoordig niet alleen veel belangstellende kinderen in de mail krijgen, maar dat er ook steeds meer mensen weten dat er een actieve Hengelsportvereniging in Almere bestaat waar ze graag een steentje aan willen bijdragen. Bijzonder welkom uiteraard, dankzij hun was het mogelijk om maar liefst 5 vijvers af te huren en de lat op max 70 kinderen te leggen.

We verzamelden al vroeg, en na een kort welkom werden de taken snel verdeeld en de voorbereidingen getroffen. Dat liep allemaal super gesmeerd dus toen de eerste kids arriveerden stonden de hengels, onthaakmatten en schepnetten klaar en waren de aaspunten ingericht. Het feest kon beginnen.

En het feest begon al snel. De vis was ‘los’, zoals wij dat graag zeggen. Her en der werd er direct al gevangen en het waren geen kleintjes. Direct al kwamen de grote jongens even op bezoek op de onthaakmat waarna ze voorzichtig en vakkundig werden onthaakt en snel, na een foto momentje, weer werden teruggezet. Ondanks dat het koud was hoorde je de kinderen niet klagen. Hooguit Lex misschien even, die ondervond al heel snel dat ‘op water lopen’ nog steeds niet voor de gewone man weggelegd is. Gelukkig had zijn vader ons advies om droge kleren in de auto te leggen goed opgepikt dus ook Lex kon snel gewoon weer verder. Zo’n dag is overigens wel hét moment voor de opa’s om extra bonuspunten bij de kleinkinderen te scoren, bij mij in ieder geval zeker wel. Voorlopig kan ik niet meer stuk hahahaha

Maar niet alleen de opa’s, ook de vaders hadden het met hun zonen en dochters ontzettend naar de zin zag ik her en der langs de vijvers. Opmerkelijk veel meisjes trouwens, ook dat is natuurlijk weer heel erg leuk. Misschien moeten we daar in de toekomst eens iets mee doen: de jongens tegen de meisjes? Zouden de jongens dat aandurven? Want eerlijk is eerlijk, de meisjes staan altijd zeker wel hun mannetje op Toms Creek, en deze keer dus niet voor de eerste keer. Alleen zo’n joekel vasthouden, dat is soms nog net een stapje te ver.

Ondertussen hadden de vrijwilligers het er maar druk mee. Met uitleg, drillen, landen, maar ook Remco en Jeffrey hadden in de herstelhut een drukke ochtend. Zo’n 50 hengelreparaties hebben zij uitgevoerd (wij regelen het herstel voor de continuïteit altijd zelf) en omdat het zo vlot ging konden de kinderen een defecte hengel direct omwisselen voor eentje die weer helemaal goed was. Op zich wel een leuk klusje trouwens, maar met koude vingers toch iets minder …….

En ondertussen gingen de vangsten maar door, de vrijwilligers hadden het er bijzonder druk mee maar ik heb er niet eentje horen klagen, in tegendeel. Vol enthousiasme hielpen ze de kinderen waar nodig maar gelukkig waren er ook veel kinderen die deze hulp helemaal niet nodig hadden. Sommigen waren al bijzonder handig in het drillen, ontzettend leuk om dat te zien.

Aan alles komt een eind, ook deze ochtend stopte om 12:30 uur. Alle hengels werden weer netjes ingeleverd en na een drankje naar keuze in de ochtend gingen alle kinderen met een zakje chips naar huis. Er waren nog een paar zakjes over, maar u begrijpt dat dit heel simpel opgelost werd. Nadat alle kinderen vertrokken waren hebben we met de vrijwilligers nog even nagepraat (een soort evaluatie) en iedereen was enthousiast over het verloop van deze ochtend.

Mooi om te horen, op naar de volgende jeugddag op zondag 14 april, deze keer op Overgooi. Zien we jou dan ook weer?