Vorig jaar had ik een karperdag georganiseerd op Toms Creek waarbij het vissen met elastiek centraal stond. Dat werd een ontzettend leuke dag dus het leek mij leuk om hier een iets breder vervolg aan te geven. Vanuit dat oogpunt ontstond het idee voor een karperdag zoals die op woensdag 3 juli heeft plaatsgevonden en waarbij alle manieren van karpervissen centraal zouden staan: van het statisch vissen met een voerboot via de method visserij en het ‘gewone’ penvissen naar het vissen met de vaste stok. De korte en de lange variant, maar wel allemaal met elastiek in de top. Ambitieus, en ik had eigenlijk al snel 2 problemen: waar haal ik al het materiaal vandaan, en wie is bereid om hier een vrije middag/avond aan op te offeren?

Nou had ik eerder al eens bij hengelsportzaak Raven aangegeven dat ik graag de samenwerking wou vinden en dat bleek wederzijds te zijn. We hebben dan ook eigenlijk direct goede afspraken kunnen maken (top Dennis) en samen de schouders eronder gezet. Raven kon helpen met vrijwilligers maar vooral ook met heel veel materiaal, dat scheelde mij al een heleboel kopzorgen. In dat licht moet ik ook Sebastiaan nog even apart noemen die bij Raven beschikbaar gesteld materiaal kon ophalen om 20 tuigjes voor de vaste stok te maken, dat zijn acties die mij zeker helpen. Zelf hebben wij voldoende vaste stokken compleet, wij hebben zorg gedragen voor de afhuur van de vijver en voor de consumpties voor de vrijwilligers en de deelnemende kinderen.

Mario en ik waren al vroeg aanwezig om de materialen op de goede plek te leggen, de indeling nog even kritisch te bekijken en om de vlaggen van de HSV alvast een mooie plek te geven. Daarna de banners van Raven eronder en het evenementen terrein was mooi aangekleed. Niet te missen voor degenen die hier nooit eerder zijn geweest.


Mario op stoom

Prachtig ook dat er al ruim voor aanvang dolenthousiaste kinderen verschijnen terwijl je nog helemaal niet klaar bent, dat bevestigt de gedachte dat het idee de jeugd zeker aanspreekt. En dat bleek ook wel gaandeweg de dag. Ik heb werkelijk geen enkel idee hoeveel kinderen er geweest zijn, maar ik schat over de gehele dag toch zeker wel een goede 50 en dat is bijzonder netjes. Dat het prima weer was werkte dan ook zeker mee.


Penvissen met Merijn

Her en der werden ook karpers gevangen, het was helaas niet superwild wat het rouleren lastiger maakt (het mooiste is het dat je bij iedere vis wisselt van deelnemer) maar gevangen werd er zeker. Nou kwam dat natuurlijk ook omdat alle vrijwilligers op hengelsportgebied wel van wanten weten, maar we hadden deze keer ook een paar echte experts die meehielpen. Ik noem dan bijvoorbeeld Stefan en Dennis Hooyman: Dennis vist al geruime tijd zeker niet onverdienstelijk in het talententeam van MidWest, maar wist u dat Stefan met het Nederlands jeugdteam in 2018 wereldkampioen is geworden en afgelopen week met de senioren 3e op het EK in Ierland? En die komen ons dan gewoon een dagje helpen, super cool en aan talent dus geen gebrek. Ook de ouders van beide heren hebben een steentje bijgedragen bij de vaste stok, ook dat was bijzonder prettig.


Stefan in aktie ……

Maar even terug naar de waterkant: er werd in ieder geval gevangen en de weersomstandigheden waren uitstekend. Ik heb echt mijn best gedaan om alle kinderen van een consumptiebon te voorzien maar ik vrees dat ik het overzicht al snel kwijt was en dat enkelen dit mis zijn gelopen, daarmee is het eerste verbeterpunt een feit want we gaan dit wat mij betreft zeker vaker doen.

Wat bijvoorbeeld een leuk item was, was de setup van het statische vissen. Rodpod, molens met vrijloop, elektronische beetverklikkers en een heuse voerboot, dat alles was in prima handen bij Bart (wie kent hem niet, klikkerdeklik?) en Corné die stage loopt bij Raven. En ze hadden er succes mee zoals je hieronder kunt zien ……… oh jee, iets met grote zus en kleine broer??? Hahahahaha en ook nog op film, leuk hoor!


Bart en Corné bij het statisch vissen

Ook was er en setup waar een “Deeper” ingezet werd, maar al snel bleek er meer animo voor het vissen dan voor de Deeper te zijn. Dat is toevallig voor begeleider Jeroen niet anders en hij had dan ook de hele middag alle stoeltjes bezet. Ook hier kwam regelmatig vis op de mat, ook hier blije gezichten en daar doen we het voor!


Jeroen trok volle zalen …….

Ook onze jeugdcoaches Daan en Joshua (sorry Joshua, ik heb geen foto van jou kunnen vinden) waren weer aanwezig om te helpen, helemaal top jongens!! Het kost altijd wat extra energie om beiden zover te krijgen dat ze niet zelf gaan vissen maar de kinderen de kans geven (de kenners zullen dat beamen 😊) maar het ging werkelijk uitstekend deze keer, helemaal top!!!! Daan zat, samen met Sepp, bij de 4 meter stokken en ik denk dat die afdeling deze keer het meest succesvol was, met enige regelmaat zag ik dat het elastiek danig op de proef werd gesteld. Binnenkort vissen Daan en Joshua samen als team op het NK Streetfishing, eens kijken of we daar ook een leuk (foto)verslagje van kunnen krijgen.


Bij Daan scoor je altijd …….

Zoals gezegd hadden we ook een stand met het normale penvissen zoals we dat ook uitstekend in de vaarten van Flevoland maar zeker ook in de stadswatertjes kunnen toepassen. Deze hoek werd bemand door Peter van Raven en Merijn (een stagair), helaas wou het met de vangsten niet zo lukken deze keer maar menigeen heeft toch met veel plezier een poging gewaagd en er ongetwijfeld het nodige van opgestoken.


Maestro ontdekt dat het vorig jaar makkelijk ging ……..

De method-locatie werd bemand door Mario, Stefan en Sebastiaan. Wist u dat Sebastiaan ook ‘clinics’ geeft voor zowel jeugd als volwassenen met vaste stok en method visserij, onder andere op Toms Creek? Bij interesse kunt u voor meer info altijd terecht bij Raven in Lelystad. Maar vandaag alle drie dus helpende handen voor de vereniging en ook hier toch best wel met redelijk succes. Ze zijn werkelijk de gehele dag in de weer geweest en hebben heel veel informatie over de methodvisserij kunnen delen. En veel kinderen blij kunnen maken, hoe mooi is dat?

Maar aan alles komt een eind en dat was deze dag niet anders. Snel hebben we na afloop alle spullen weer bij elkaar gezocht, de boel opgeruimd en alles afgerekend waarna we gezamenlijk nog even een drankje op het terras hebben gedronken. Allemaal, behalve Daan en Joshua …… die waren stiekem nog snel even ergens op een vijver aan het vissen hahahahaha.


Een terras vol met toppers!!

Jos Holla.