025Nadat we inmiddels met de jeugdcommissie al veel jeugdwedstrijdjes hebben gevist sluiten we de maand mei af met een de ‘Nationale Hengeldag’. Het werd een hele leuke ochtend waar de hele vereniging voor was uitgerukt. Alles wat je wilde weten over de diverse manieren van het vissen kon je vragen, bijna alle commissies waren deze dag op 1 locatie vertegenwoordigd. Zo was de Vliegvis Commissie aanwezig om alles te vertellen over het vissen met de vliegenhengel en daarbij was het voor alle belangstellenden zelfs mogelijk om zelf even een vliegenhengel te  proberen.

Vandaag hebben we onze wedstrijd gevist aan de Lage Vaart. Een mooie stek met ruimte voor elke commissie. 1 mailtje naar de gemeente was voldoende om de locatie keurig gemaaid te krijgen, helemaal goed dit! Overal stonden vlaggen en waren spandoeken opgehangen om onze activiteiten nog eens extra onder de aandacht te brengen. Een mooi gezicht en als je langs kwam waren we zeker niet te missen. Helaas moest de witviscommissie een stukje verkassen, het gras en riet stond op het beoogde gedeelte toch te hoog, eigenlijk had de organisatie dat gedeelte dus ook in het maaiverzoek mee moeten nemen. Ik heb begrepen dat dit volgend jaar zeker anders geregeld wordt want ook de witviscommissie willen we er dan graag bij hebben natuurlijk!

j1

Op zo een bijzondere dag mocht de jeugdcommissie uiteraard zeker niet ontbreken, we hebben dan ook een korte ochtend wedstrijd gehouden. Het was best een zware ochtend, de harde wind heeft het vissen zeker niet makkelijk gemaakt en we hebben aardig wat lijntjes uit de knoop moeten halen. Voordeel is wel dat de jeugd nu weet dat je extra voorzichtig moet zijn met zoveel wind als er vandaag over het water blies.

Tip: Als je na het ingooien direct je lijn strak trekt met de hengelpunt onderwater zinkt je lijn direct en krijgt de wind geen kans.

j2

 

j3Vandaag hadden we opnieuw speciale gasten op bezoek, er kwamen namelijk 2 agenten van politie Flevoland langs en zij hebben alle jeugdleden op een leuke manier gecontroleerd op het bezit van de VISpas en de bijbehorende boekjes (of digitaal op de smartphone uiteraard). Daarnaast hebben de agenten alle tijd genomen om onze vragen te beantwoorden. Dit was voor sommigen van jullie best wel spannend, maar gelukkig had iedereen zijn papieren in orde en zijn er geen bekeuringen uitgeschreven.

Wat je nu weet is dat je de VISpas en de boekjes of de visplanner App bij je moet hebben. Zo is het bij de volgende controle een fluitje van een cent. Het is belangrijk om je pas bij je te hebben als je gaat vissen. In de eerste plaats om te laten zien dat jij een échte sportvisser bent en op de hoogte bent van de geldende regels, maar in tweede plaats is het toch ook wel fijn dat je zeker weet dat je geen bekeuring krijgt. Dat zit een stuk rustiger.

Wist je dat als je vist zonder geldige vispas je een bekeuring van €130, – kunt krijgen? Daar kun je heel wat visspullen en/of VISpassen voor kopen. Vergeet hem dus niet!

 

j4
Politie Flevoland/Almere bedankt, super leuk gedaan!

Na de controle zijn we snel gaan vissen. De competitie is natuurlijk nog altijd in volle gang. Zoals gezegd was het lastig vissen met de wind. Dat is ook wel gebleken want het bleef erg rustig vandaag. Veel te rustig zelfs want er is binnen de competitie helaas geen vis gevangen. Dit betekent ook dat er geen wijzigingen zijn in het klassement voor de competitie en zijn er ook geen verschuivingen geweest op de ranglijst voor de grootste vis.

Via deze link vind je de scores t/m jeugddag 5, de tussenstand om de grootste vis vind je via deze link, Zoals je kunt zien staat Kian momenteel bij beide lijsten bovenaan dus hou hem goed in de gaten! De top 3 is in beide gevallen gelijk, alleen staat men op verschillende posities. Ook is goed te zien dat het nog ontzettend spannend is met nog 2 jeugddagen te gaan, er kan werkelijk nog van alles gebeuren. Blijf dus scherp en ga veel oefenen deze maand.

Na het opruimen was het tijd om weer eens verder te kijken en nog meer te weten te komen over het vissen. Om te beginnen gingen we kijken bij het vliegvissen. Op het oefenveld vlak bij de stek stonden de hengels klaar en hebben we van Arjan en Mike van de VVCA (Vlieg Vis Commissie Almere) een introductie gekregen over het vissen met de vliegenhengel. Nadat er verschillende werptechnieken zijn voorgedaan mocht iedereen het zelf even proberen. Toch best lastig om een vlieg op de plek te krijgen waar jij hem wilt hebben. Ondanks deze moeilijkheid was er erg veel enthousiasme en is dit zeker iets om nog eens een keertje mee aan de slag te gaan. Word vervolgd!

J7
Arjan en Mike bedankt, het was top en erg interessant!

Na het oefenen met de vliegenhengel was het tijd om even wat te eten en te drinken. Speciaal voor de nationale hengeldag hebben we de poffertjeskraam besteld, Bart en Anne waren er daarom net als vorig jaar weer bij. Een aanrader voor iedere vereniging die eens iets leuks wil doen op een jeugddag. Nadat we deze heerlijke poffertjes gegeten hadden en we nog wat gedronken hadden was er nog een verrassing. In tegenstelling tot de karperdag was er nu wel een echte karper door de Karper Commissie gevangen! Jos en Johan hadden hem speciaal voor jullie nog even in de bewaarzak bewaard, nu konden we dan toch met zijn allen even kijken hoe zo’n zoetwaterbig er nu in het echt uit ziet. Een schubkarper van 6 á 7 kilo is een hele mooie vangst voor vandaag.

j9

Jos heeft verteld over de gevangen vis en laat zien hoe je een karper voorzichtig beet pakt om die mooie foto te kunnen maken. Samen hebben we deze mooie schubkarper weer teruggezet in de Lage vaart. Jos en Johan bedankt! Om 06:00 uur waren ze al aan de waterkant om een vis te kunnen vangen voor jullie en het is ze gelukt!

Ook de roofvissers waren goed vertegenwoordigd. Erik, Ian en Michel hadden speciaal voor vandaag uitgepakt met een groot assortiment kunstaas. Behalve dat ze hier veel over hebben verteld was het ook mogelijk om het kunstaas even te proberen. Je kon vissen met de jerkbaits, spinners maar ook met shads en oppervlakte pluggen. Allemaal bedoeld om de roofvissen als de snoek, baars en snoekbaars te vangen. Voor ons een mooi voorproefje op de jeugddag van 5 juli, op die dag staat het vissen op roofvis als thema op de agenda.

j10
Heren bedankt voor jullie heldere uitleg! Het heeft geleid tot goede ideeën voor de jeugddag 5 juli.

Onze ‘basis’ voor vandaag werd bezet door Mario. Helaas zonder tent, die heeft de harde wind in de vroege uurtjes helaas niet overleeft. Hij heeft wel weer een aantal nieuwe jeugd- en senior leden mogen verwelkomen bij de vereniging. Daarnaast heeft hij ook nog helemaal gratis een jeugdvergunning van een andere visvereniging omgewisseld voor eentje van onze vereniging, want ja, als je als kind in Almere woont wordt je natuurlijk lid van de vereniging uit Almere zodat je ook mee kan doen met de jeugdactiviteiten van onze vereniging. En er zit nog iets heel bijzonders in de planning maar daarover later meer.

Naast vergunningen had Mario ook een tafel vol met promotie- en informatie-materiaal via Sportvisserij Nederland ontvangen, helemaal goed dus. Alles was ook hier prima onder controle. Goed bezig Mario!

j11

 

We hebben ook nog een leuk filmpje gemaakt die zeker de moeite vanhet bekijken waard is. U vindt hem hieronder:

028

https://youtu.be/TnSRJO7ogE4

 

Zondag 5 juli is de eerst volgende jeugddag gepland. Het thema dat deze dag centraal staat is zoals gezegd het roofvissen. Dit beloofd weer een superleuke dag te worden die we samen met de roofviscommissie gaan organiseren. We starten om 09:30 uur en sluiten rond 12:30 uur gezamenlijk weer af.

We wensen jullie een goede vangst en misschien tot zondag 5 juli!

Groeten,

Arnold Baas, Rob Kooiman en alle vrijwilligers
Jeugdcommissie HSV Ons Genoegen-Almere

 

001 002

003

004

005

006

007

008

009

010

011

012

013

014

015

016

017

018

019

020

021

022

023

024