J 09 - 08 9
Afgelopen zaterdag 9 augustus was het eindelijk zover, de karperdag! Een dag waar we met z’n allen naar uitkeken omdat iedereen wel graag wilde weten hoe dat nu eigenlijk allemaal in zijn gang gaat en wat er allemaal bij komt kijken. De meeste commissieleden en vrijwilligers zijn ook nog eens fanatiek karpervisser, dit bekend dat alle facetten van het karpervissen ook behandeld konden worden. De vrijwilligers Don, Wilco en Marc hadden de nacht vooraf aan de karper dag gevist op de zelfde plek als de visdag was georganiseerd. Natuurlijk voor hun plezier maar wat was het mooi geweest als we ook nog een vis te konden laten zien.  Helaas is er geen vis gevangen en hebben ze veel last gehad van de drijvende wierbedden en het regenachtige weer.

Ook de dag zelf begon ’s morgens al met zware regenbuien. Hier waren we al bang voor, het zou toch niet zo’n slechte regenachtige dag worden? Gelukkig klaarde het op en konden na de koffie beginnen aan de voorbereidingen. De ruimte werd verdeeld voor de verschillende workshops, brolly’s en tenten werden opgebouwd, hengels werden klaar gezet en de materialen voor de workshops werden verzameld. Rond 10:00u waren we klaar met opbouwen en de eerste jeugdleden met hun ouders hadden de locatie inmiddels ook gevonden.

Nadat Jos iedereen had verwelkomd en het programma van de dag had uitgelegd zijn we met z’n allen direct gestart om samen met Don boilies te maken, zonder aas wordt het immers lastig om een vis te vangen. Eerst is er deeg gemaakt waaraan geur en smaakstoffen zijn toegevoegd. Na zorgvuldig kneden zijn er door de jeugdleden boilies van gedraaid. Tot slot nog even koken en de boilies waren klaar om mee te vissen.  Het klinkt zo allemaal eenvoudig maar het venijn zit in de samenstelling van het deeg. Alle verhoudingen moeten kloppen om een goede boilie te kunnen maken. Het was erg leuk om eens te zien en het is ook nog eens prima zelf te doen! Zin om zelf boilies te maken? Op internet zijn veel recepten te vinden.

J 09 - 08 1

Na het maken van de boilies zijn we gestart met de andere workshops. Iedere workshop duurde een uur en betrof een specifiek deel van het vissen op karper.  Hieronder de onderwerpen:

• Bivak en statisch vissen, met daarin een run simuleren;
• Onderlijnen en aas;
• Varen met de voerboot;
• Penvissen.

Ook was de onderwatercamera geïnstalleerd. Het beeld was weer super scherp en er was genoeg te zien. In de meeste gevallen één of meerdere nieuwsgierige baarsjes die een kijkje kwamen nemen.

J 09 - 08 2

Per workshop waren er 3 tot 4 jeugdleden. Er was daarom veel ruimte voor vragen en voldoende tijd om alle ins en outs te behandelen. Het viel op dat ook de ouders en familie erg geïnteresseerd waren en aandachtig mee luisterden met wat er werd verteld en uitgelegd.

Overigens hadden we ook nog een jarige onder ons namelijk Luuk. Her en der werd voor hem gezongen en hij had voor iedereen nog een traktatie mee, hartstikke leuk en nogmaals gefeliciteerd!

Bivak, statisch vissen en een run naspelen (Kenneth en Jos).
Speciaal voor deze dag waren de commissieleden en vrijwilligers gevraagd om hun eigen materiaal mee te nemen en aan de jeugdleden te laten zien.  Dit gebeurde zonder enige aarzeling wat bijzonder is om dat er aardig wat spaarcenten zijn gestoken in het bivak, hengels  en over onderlijn materiaal. Op deze manier hebben jullie wel kunnen zien waar karpervissers soms weken in slapen langs de waterkant. Lekker in de natuur in de hoop de mooiste en zwaarste vissen te vangen.

Wat ben ik nodig om een nacht statisch te vissen op karper?

• Hengel(s) met lijn, leader, lood en onderlijn;
• Aas, boilies, mais, tijgernoten etc;
• Hengelsteunen (banksticks of rodpod);
• Piepers oftewel beetverklikkers ( die je wakker maken als je aas is gepakt);
• Tent of brolly (half open tent);
• Luchtbed of stretcher. De laatste wordt toch het meeste gebruikt;
• Slaapzak, om je warm te houden;
• Lamp, of hoofdlamp;
• Pantoffels, Crocks, slippers of ander schoeisel die je snel aan kunt trekken bij een aanbeet;
• Warme kleren;
• Eten, drinken ,kookstel en een bord met bestek, je moet je eigen eten bereiden aan de waterkant;
• Een stoel;
• En tot slot wordt steeds vaker een voerboot gebruikt waarmee je het aas op de moeilijkst bereikbare plekjes kunt manoeuvreren.

Als je dit zo leest is het geen wonder dat al die auto’s, aanhangers en viskarren nodig zijn om je spullen aan de waterkant te krijgen. Het lijkt wel op een mini vakantie en eigenlijk is dit ook zo! Gezellig samen met vrienden of vriendinnen of familie ontspannen aan de waterkant. Ook wel handig is, dat je bovenstaande lijstje zo kan inleveren bij papa en/of mama, vrienden en familie dan weten ze wat je voor je verjaardag wilt hebben. Zit jij volgend jaar heerlijk te vissen!

Om een idee te krijgen van wat er gebeurd als de karper de haak heeft gevoeld hebben we speciaal voor de jeugdleden een run gesimuleerd. In de praktijk kwam het er op neer dat Kenneth door het hoge gras huppelde met de lijnen van de hengels op de steun in de hand. Bij het drillen van Kenneth heb je het zeker over 120 pond. Zo zwaar zal een karper niet zijn!

Het was een leuk spel en het ging er  dan ook steeds fanatieker aan toe. Eerst moest je in de brolly kruipen die je afsloot met een muggennet. Als je dan in de slaapzak lag gingen de piepers af en moet je zo snel als je kunt naar de hengel om de vis te drillen. Dit is toch best lastig en vergt enige ervaring is gebleken. Schoenen die half aan getrokken waren, moeite om het muggennet open te krijgen. Wat moet dat wel niet als je echt wakker wordt van je piepers en het buiten ook nog eens donker is?

J 09 - 08 4

Onderlijnen en Aas (Rob en Arnold).
Bij de workshop onderlijnen en aas hebben we het gehad over de leader, onderlijnen en aas. Hier gaat het om de presentatie van je aas onderwater. Het is belangrijk dat de karper niet in de gaten heeft dat er achter jouw gekozen aas een haak zit verstopt. Als eerst hebben we uitgelegd dat je verschillende onderlijnen  hebt. Deze onderlijnen kun je inzetten onder verschillende omstandigheden. Echter is het belangrijkste dat je gaat vissen en zelf ondervindt wat werkt in het water waar jij vist. Soms zijn er kleine aanpassingen in je aas of onderlijn nodig, die het verschil maken in het vangen van een vis of blanken.

Als eerst hebben we gesproken over de verschillende typen onderlijnen:

• Basis onderlijn
• KD onderlijn
• Combi onderlijn
• Snowman onderlijn
• Helikopter onderlijn

Alle onderlijnen waren net weer anders. En allemaal met specifieke kenmerken.  Op het blad wat jullie hebben gekregen staan alle onderlijnen kort beschreven met een plaatje van de onderlijn erbij. Ook hebben we het gehad over verschillende knopen en waarvoor je ze gebruikt. Zo is was er de knotless knott die we nog vrij vertaald hebben naar de knoop zonder knoop. Deze knoop gebruik je om de haak aan je onderlijn te maken. De Albright special knoop gebruik je om twee lijnen met elkaar te verbinden. Deze is erg handig voor het knopen van een combi-onderlijn  Tot slot de toch lastig gebleken Surgeon’s end loop voor het maken van een klein lusje op de hair en een dubbele Surgeon’s end loop om de onderlijn te bevestigen aan de leader.

Bij het loodsystemen is het belangrijkste is dat je altijd zorgt voor een veilig loodsysteem voor de karper. Mocht het zo zijn dat je lijn breekt moet de vis er altijd zonder lood vandoor gaan. Het lood mag daarom nooit vast zitten aan je onderlijn of leader deze moet altijd van de lijn schuiven als er een lijnbreuk is.

De leader ook wel voorslag genoemd. Nylon met een tube, fluorcarbon of Leadcore? Het doel van de voorslag is om de lijn te camoufleren en de vis te beschermen voor het snijden van de lijn. Ook hier wordt veel over geschreven en gezegd.  Het belangrijkste is ook hier om te denken aan de veiligheid van de vis. Denk hierbij onder andere aan de omstandigheden in en om het water.

Wat voor aas kun je nu allemaal gebruiken? Wat vindt de karper lekker? In de eerste workshop hebben we boilies gemaakt. Dit is nog altijd het meest gebruikte aas bij het karpervissen. De boilies rijgen we aan de hair en met een stoppertje zorgen we ervoor dat de vis hem niet van de lijn kan snoepen. Boilies zijn er in vele smaken en kleuren. Ook hiervoor is het belangrijk om  te experimenteren met de verschillende smaken die te krijgen zijn.

Naast de boilies kun je vissen met mais, honden- en kattenvlees, een broodvlok, een tros maden, tijgernoten, smac, aardappel en bruine bonenzijn er nog veel meer mogelijkheden. Belangrijk is om te weten wat de karper in jouw water lekker vindt.
Vergeet ook het kunstaas niet. Bijvoorbeeld kunst mais, tijgernoten, pop- up boilies en foam voor aan de combi- of snowman onderlijn. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en kunnen in direct aan de hair of in combinatie met een boilie gebruikt worden.

Nadat er genoeg was verteld over de verschillen de onderlijnen, aas, loodsystemen en voorslagen zijn we zelf aan de slag gegaan. Iedereen heeft zijn eigen basis onderlijn geknoopt. Op deze manier konden we oefenen met de knopen die waren uitgelegd tijdens de workshop. Aan het einde van de middag is er zelfs nog een mooie brasem van 56 cm met een zelfgemaakte onderlijn gevangen. Het belangrijkste is om lekker te experimenteren. Dat maakt de hobby juist zo leuk!

J 09 - 08 5

Varen met de voerboot (Kevin en Marc)
Ondanks de harde wind hebben we toch nog even kunnen varen met een echte voerboot.  Met de voerboot krijg je de mogelijkheid  om heel precies je aas op een bepaalde plek in het water te laten afzinken. Net onder een overhangende boom of heel dicht tegen de kant. Bijkomend voordeel is de mogelijkheid om een dieptemeter of fishfinder op de boot te monteren. Je kunt dan ook nog eens het bodemverloop bekijken en als er vis ligt op je stek wordt deze ook vaak weergegeven.

Op de karperdag waren er verschillende boten te zien in verschillende soorten en maten.  De ene boot had een bak voor het voer achter op de boot, de andere boot had juist en vijzel voor het maken van een voerspoor en weer een andere boot had 2 schroeven om mee te sturen i.p.v. een roer. Er zijn heel veel verschillende boten en elke boot heeft weer zijn voor- en nadelen ten opzichte van een ander model. Het belangrijkste was dat jullie ermee mochten varen. Speelgoed voor volwassen is toch wel erg leuk.

Onder begeleiding van Kevin hebben heeft iedereen mogen varen met en echte voerboot.  Vet gaaf!!

J 09 - 08 6

Frietjes!! 
Na een aantal workshops te hebben gevolgd was het tijd om wat te eten. Jos was inmiddels druk bezig met het bakken van patat en snacks voor iedereen. Dat was nog een hele klus maar het is helemaal gelukt en iedereen was klaar voor de volgende workshop. Jos het was heerlijk!

Doordat Jos zijn kookkunsten met de frituur liet zien was er tegelijkertijd de mogelijkheid om te zien wat je nodig bent om langs de water kant je maaltje klaar te maken. In principe is een gasstel en een koekenpan wat brood, pasta, eieren en water genoeg om je ontbijt, middag eten en avondeten te bereiden aan de waterkant.

J 09 - 08 7

Penvissen (Wilco en Don).
Oftewel vissen met de dobber op karper. Dit is misschien wel de meest spannende manier om een karper te vangen! Heel stilletjes kleine voerplekjes maken en dan zachtjes de dobber in het water laten zakken om een karper te vangen. Wilco, Marco, Don en Harry hebben jullie laten zien wat voor materiaal je gebruikt en waar je op moet letten. Samen hebben jullie een speciale penhengel klaar gemaakt om mee te vissen.

Penvissen doe je meestal in vijvers en sloten waar je goed kunt zien waar de karper zich verschuild. Doordat je veel aan het lopen en zoeken bent is het pen vissen een erg actieve manier van karper vissen. Je moet echt opzoek naar de karpers. En als je een vis vangt is je stek vaak zo verstoord dat het beter verderop opnieuw kunt proberen.

J 09 - 08 8

Wij als vrijwilligers en commissieleden vonden het opnieuw een geslaagde dag. We hopen dat jullie het ook leuk vonden en een hoop hebben opgestoken.

We willen graag weten wat jullie van de afgelopen visdagen vonden. Wij zouden het dan ook erg leuk vinden als jullie ter voorbereiding op de volgende visdag een eigen verslag per e-mail aan ons opsturen. Jouw ervaringen delen wij dan weer op de website. We hopen jullie weer te zien op zondag 24 augustus. We gaan deze dag extra aandacht besteden aan het onthaken en behandelen van de vissen die we vangen maar bovenal gaan we er weer een gezellige ochtend van maken.

Met dank aan alle vrijwilligers: Rob Kooiman, Kenneth Bosma, Wilco Heil, Don Seur, Mario de Jonker, Kevin Stevens, Marc Boel, Jos Holla, Harry Deuzing en  Arnold Baas

Verslag: Arnold Baas
Foto’s: Mario de Jonker