Op maandag 21 en dinsdag 22 januari 2020 hebben wij in samenwerking met Sportvisserij Nederland een visstandonderzoek uitgevoerd op de Leeghwaterplas en in het Beatrixpark. Natuurlijk heb je dan wel wat vrijwilligers nodig en gelukkig waren er een aantal leden bereid én in de gelegenheid om te komen helpen. Een enkeling had er zelfs 2 snipperdagen voor opgenomen maar eerlijk is eerlijk: het is ook best wel een belevenis zoiets. De ingehuurde beroepsvissers trekken de zegen door het water en vervolgens is het natuurlijk altijd weer erg spannend wat er uiteindelijk in dat net zit.

/

De Leeghwaterplas

We begonnen op dinsdag op de Leeghwaterplas, iedereen was mooi op tijd aanwezig dus we konden snel van start gaan. De eerste zegentrek was in voorbereiding en de eerste elektrovisserij in de rietkragen was al heel snel voltooid.

Superwild was de opbrengst van de elektrovisserij nog niet maar ach, een wat moeilijke start moet kunnen toch? Het wachten was op de terugkomst van de beroepsvissers met de zegen, dan zouden we pas echt vis op de meetplank krijgen. Althans, dat was de gedachte. We zagen echter al van veraf dat het geen storm liep en dat de vangsten eigenlijk gewoon erg slecht waren. Het leek erop dat de ‘Leeghwaterplas’ zijn naam eer aan ging doen ……. volkomen leeg!

Een behoorlijke brasem, wat baarsjes en enkele snoeken en snoekjes werden aan land gebracht, veel meer was het helaas niet. De reden hiervan was naar alle waarschijnlijkheid de enorme helderheid van het water deze dag, er werd een zichtdiepte van 3 meter gemeten en in dergelijk kraanwater is het lastig vis vangen uiteraard. Ze zitten dan simpelweg ergens anders waar het veiliger en voedzamer is.

Aan het einde van de dag werd er nog even in een aangrenzende sloot elektrisch gevist, en dat troebele water leverde direct eigenlijk al meer vis op dan alle pogingen op de plas zelf bij elkaar. Opmerkelijk dat er ook hier weer, net als een paar jaar terug in Almere Haven, veel zeelt naar boven kwam, Almere heeft duidelijk viswater waar deze schitterende vis zich uitstekend thuis voelt. Maar er werden ook kleine modderkruipers gevangen die voor hun soort best wel aardig aan de maat waren.

Om 14:00 uur daalde de mist over de plas neer en werd het ineens een stuk kouder. Terugkijkend was het qua resultaat geen beste dag maar het was wel zeer gezellig, en altijd leuk om elkaar (weer) eens in levende lijve te zien. Afwachten wat het Beatrixpark morgen zou gaan doen, maar gezien het feit dat het daar troebeler is hadden we er wel vertrouwen in dat er iets meer naar boven zou komen.

.

Het Beatrixpark.

Vol goede moed verzamelde iedereen in het Beatrixpark voor de 2e dag van het visstand onderzoek. Snel werd de zegen uitgevaren en werd de eerste run met de elektrovisserij gedaan. Zo’n zegen die vakkundig wordt uitgevaren is best wel mooi om te zien eigenlijk. Dat de binnen de zegen aanwezige vis kansloos is kan je jezelf ook wel voorstellen gezien onderstaande foto’s.

Bij het binnenhalen van de zegen was aan de achterkant van het net al snel wat beroering zien, dat moest vis zijn en dat bleek inderdaad ook zo te zijn. Wat een heerlijk gezicht na de teleurstelling van gisteren. Iedereen werd enthousiast en ondanks het miezerige weer werd er stevig aangepakt. De vis werd snel uit de netten gehaald en voor een hele korte tijd eventjes ondergebracht in gereedstaande teilen zodat ze gemeten en eventueel gewogen konden worden.

Er zat werkelijk van alles in, en je ziet dan dat een ieder zich al snel op zijn ‘eigen’ favoriete vissoort stort. Daan werd helemaal wild van de schitterende snoeken en de mooie snoekbaars die boven water kwam terwijl anderen met veel belangstelling op zoek gingen naar karpers, en dan vooral naar de spiegelkarpertjes die er hopelijk ook bij zouden zitten.

En er kwamen inderdaad ook 4 spiegelkarpertjes van de laatste uitzetting boven water, deze vissen zagen er fantastisch uit en uiteraard gaan zodra we daar de tijd voor hebben de adoptieouders er snel even bij zoeken. Komt zoals altijd ook deze keer weer zeker goed!! Helaas geen grote bakken in de zegen, eigenlijk had ik dat wel verwacht en stiekem ook wel een beetje gehoopt. Ook zaten er bij deze trek een paar mooie schubs, het was duidelijk dat deze karpers lekker bij elkaar hadden gelegen.

De rest van de dag kwam er helaas geen enkele karper meer naar boven, wel werd een aanzienlijke hoeveelheid snoek gevangen (óók metersnoeken!) en ook hier kwamen de nodige zeelten tijdelijk op de meetlat, waaronder enkele beste exemplaren!!

Tijdens de laatste trekken bleek dat men ook de overwinterplek van de brasem gevonden had, enkele teilen vol met vis werden aan land gebracht en ook deze vissen zagen er supergoed uit. Flink van afmeting met allemaal met een best buikje eronder.

Hierna werd het wel tijd om er een punt achter te zetten, het waren 2 leuke dagen met de 2e dag gelukkig nog een mooi resultaat. Wat rest is een bedankje aan Gerard en Gerrit van Sportvisserij Nederland én de 2 studenten, maar vooral ook aan (in willekeurige volgorde) de vrijwilligers deze 2 dagen: Jesse, Richard, Patrick, Erik, Daan, Jordy, Nico, Yourie, Mason en Wim. En hopelijk vergeet ik niemand, dat is altijd het risico van dergelijke lijstjes ………..

Jos.