’t Kwinkslagje
Dé federatieve nieuwsbrief van HSV Almere

Jaargang 1, nummer 12
november 2018

Geacht bestuur van een bij MidWest aangesloten vereniging,

Wederom zijn er weer wat bijzondere gebeurtenissen binnen onze federatie te melden waarover wij u graag willen informeren. Nieuws zonder ‘kwinkslag’ deze keer, het betreft hier een kwestie die een ieder wel degelijk aangaat. Maar mocht u onverhoopt toch geen prijs op dergelijke informatie stellen dan kunt u zich direct heel eenvoudig onderaan de nieuwsbrief afmelden. In dat geval: “snel doorscrollen naar beneden dus! Het was gezellig, bedankt voor uw belangstelling en tot ziens”.

 

U bent er nog? Mooi! Dan gaan we u nu heel graag informeren over een VBL kwestie in Amsterdam en nieuwe inbreng van viswater. Vragen of opmerkingen? We horen het graag.

Graag informeren wij u over een kwestie die al enige tijd binnen de federatie speelt en waar MidWest bemoeienis mee heeft maar waarvan zij het blijkbaar niet nodig acht dat u dit ook weet. Wij denken daar uiteraard anders over en vinden dat dergelijke problemen, maar zeker ook de oplossingen, ter lering en beoordeling met andere besturen gedeeld dienen te worden.

De kwestie AHV – HSV Vislust Monnickendam
Inbrengen van viswater en de gevolgen die direct en indirect daaraan vastkleven, blijft wel degelijk een dingetje zoals recent in Amsterdam weer is gebleken. Wat is er aan de hand? In Amsterdam zit een winkelier die geen vergunningen van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV) mag of wil verkopen. In plaats daarvan heeft hij volgens de AHV wel VBL’s van HSV Vislust Monnickendam in de winkel liggen en bij de AHV bestaat nu het vermoeden dat hij die aan sommige van zijn Amsterdamse klanten aanbeveelt. De AHV vindt dat uiteraard niet fijn en heeft de VISpas van HSV Vislust verbannen van haar wateren.

De Federatie steunt de AHV hierin op basis van het al jarenlang bestaande ‘Gentleman Agreement’ wat op 31 december 2014 op papier is gezet. Een steun die onze HSV zoals u weet nooit gekregen heeft, blijkbaar geldt dit allang bestaande ‘Gentleman Agreement’ (een heren akkoord, kent u hem nog?) voor het federatiebestuur pas vanaf de dag dat het op papier is gezet. Of dat uitsluiten juridisch wel kan betwijfelen wij overigens, statutair is deze verkoop immers niet verboden maar het is aan HSV Monnickendam om daar iets mee te doen.

Los van deze actie zijn wij van mening dat de AHV het verkeerde probleem aanpakt. Waarom zou een integere winkelier zijn klanten een dure AHV vergunning moeten opdringen wanneer hij weet dat deze klanten niet op de ‘bijzondere en dus niet ingebrachte wateren’ gaan vissen? Moet je dan als winkelier je klanten willens en wetens op kosten jagen of bied je ze een goedkoper en voor de betreffende klant afdoende alternatief? Bovendien valt Weesp binnenkort formeel ook onder de gemeente Amsterdam, en hoe gaan we dan het begrip ‘werkgebied’ omschrijven?

De kern van het probleem lijkt ons helder: de VISpas van de AHV is gewoon veel te duur. Je kan je in deze kwestie als grote club gaan afreageren op een kleine buur, op de onwetende sportvisser of op de winkelier, maar misschien kan je beter eerst de hand in eigen boezem steken en het tarief van je VISpas naar een gangbaar niveau brengen. Uiteraard zal de AHV direct aangeven dat dit niet mogelijk is, maar is dat werkelijk zo?

De AHV zou bijvoorbeeld, om maar een voorbeeld te geven, de bijzondere viswateren die niet in de Landelijke Lijst zijn opgenomen uit de VISpas kunnen halen en daarvoor een aparte vergunning gaan uitgeven. Iemand die er toch nooit vist betaalt er dan ook niet aan mee, dat is wel zo eerlijk. En iemand die er wel graag wil vissen, ongeacht van welke club hij of zij komt, schaft dan een extra vergunning voor deze bijzondere wateren aan. Wel zo eerlijk tegenover zowel de gebruikers als de niet-gebruikers, en het probleem m.b.t. inbrengen in 1x netjes opgelost. Verzinnen wij dit nou allemaal zelf? Welnee, dit idee komt gewoon bij Sportvisserij Nederland vandaan hoor. En laten we 1 ding niet vergeten: óók de AHV is statutair verplicht haar viswater in te brengen, hoelang accepteert de federatie dat zij dit niet doet?

Nu kiest de AHV voor de agressieve benadering, hoelang gaat dat goed? Niemand kan een winkelier immers verbieden om sportvissers online naar andere HSV’en te verwijzen. Uiteraard verwacht je van een winkelier in je werkgebied een coöperatieve houding, maar een voor de betreffende sportvisser onnodig groot verschil in contributie zet deze relatie, zoals in Amsterdam, wel degelijk onder druk. Mooie insteek om eens over na te denken toch? Komt vast nog wel iets om de hoek kijken, maar uiteindelijk tackelen we de problemen zo één voor één totdat ze er niet meer zijn.

Ons Stekkie gaat viswater inbrengen
In in dat licht melden wij u ook graag dat HSV Ons Stekkie haar viswater gaat inbrengen. Het heeft even mogen duren maar blijkbaar was er geen houden meer aan, prima. Op haar website is ook te lezen waarom er niet ingebracht is en hé, dat is raar. Daar lezen we toch een hele andere reden waarom ze nooit wilde inbrengen dan datgene Ons Stekkie u en het bestuur van MidWest de afgelopen jaren met droge ogen heeft voorgespiegeld. De vicevoorzitter van MidWest heeft dus jarenlang tegen u en ons gejokt. Het zal u overigens niet verbazen dat niet alles wordt ingebracht maar voor het water wat niet ingebracht wordt zijn goede argumenten. Althans, dat lezen wij in het artikel, wij zijn erg benieuwd welke argumenten dat dan zijn.

Groot Rotterdam: een dreiging of een zegen?
Eerder schreven wij een artikel over inbreng viswater met daarin stukje over Groot Rotterdam en het idee wat wij bij deze club hebben. Zij brengen geen viswater in en dringen zich langs de federatiegrenzen op, de georganiseerde sportvisserij kijkt toe en houdt haar adem in. Direct na het verschijnen van ons artikel nam het bestuur van Groot Rotterdam contact met ons op en nodigde ons uit voor een gesprek. Mooi toch? 4 december gaan we hun verhaal aanhoren en onze gedachten hierover met ze delen (en daar zijn wij goed in). Misschien volgt er daarna een verslagje, maar dat zal van verloop van het gesprek afhangen.

Tot zover