Op zaterdag 31 maart hebben we wederom (inmiddels al voor de 3e keer, zie de verslagen van eerdere acties via deze link en via deze link) een reddingsactie uitgevoerd in de Kerkgracht in Almere Haven. Wegens werkzaamheden aan de riolering heeft men de gracht leeg laten lopen waarna bleek dat er, ondanks dat hij de voorgaande keren al leeggehaald was, toch weer vis in rondzwom. We hebben daarom een oproep voor vrijwilligers gedaan en uiteindelijk waren we met 8 toppers van de club om 9 uur ’s morgens met alle benodigde materialen aanwezig.

Joshua en ik hebben eerst even een snel rondje gelopen maar we hebben geen vis gezien. Toch besloten we het water in te gaan en de hele gracht even door te lopen, wie weet wat we zouden tegenkomen. 5 man hesen zich in het waadpak en, gewapend met een schepnet, lieten zij zich zakken in de gracht die inmiddels al bijna leeg was. Toch kwam hier het eerste momentje ‘bovendrijven’: er bleek toch her en der een aardige baggerlaag in te zitten, en als je daar eenmaal in probeert te lopen komt er een behoorlijk onprettig luchtje naar boven.

Daarnaast kan deze bagger, als je er wat dieper in wegzakt, een behoorlijk zuigende werking hebben waardoor lopen bijna onmogelijk wordt. Hilarische momenten genoeg dus, maar ondanks dat gingen de mannen dapper door.

Ook op de kant werd naarstig naar vis gespeurd, maar verder dan een klein zeeltje kwamen we op dat moment nog niet. Wel bleek er in het wat diepere gedeelte nog een karpertje te zwemmen, maar deze ontsnapte aan de netten en was daarna, omdat de bodem goed omgewoeld was, helaas niet meer te vinden. Het blijft een lastige onderneming wanneer er iets teveel water staat.

Inmiddels hadden de ‘verkenners’, u kent ze wel, de beste stuurlui die aan de wal stonden zoals ikzelf, een 5-tal karpers gespot in het achterste deel. Al speurend gingen we die kant uit en inderdaad, vanaf de kant waren deze vissen goed te zien. Nu nog proberen om ze in het net te krijgen. In ‘aalscholver formatie’ benaderde men de vissen voorzichtig, en in nog geen 5 seconden veranderde de vredige rust op het water in een enorm slagveld waarbij de netten in het rond vlogen en de vissen probeerden te ontsnappen. Een enkele lukte dat, maar 3 werkelijk schitterende spiegelkarpers belanden in het net.

Het water was door deze actie zo troebel geworden dat we besloten om eerst de gevangen vis naar de andere kant van de waterkering te brengen om ze daar vervolgens uit te zetten. Op verzoek van één van de vrijwilligers werden ze aan de kant van het sierwater van Almere Haven uitgezet, en uiteraard was iedereen het daarmee eens. Hopelijk zien we ooit nog eens een foto terug, dat zou leuk zijn. Dat terugzetten leverde overigens enkele zeer mooie plaatjes op die u onderaan het artikel terugvind.

Vervolgens gingen we weer terug in een poging de laatste vissen te vangen, met veel moeite slaagden we erin om nóg een karpertje (een schubje deze keer) te vangen. Daarnaast hebben we ook een groot aantal hele kleine visjes kunnen vangen, 3 doornige stekelbaarsjes heb ik mij laten vertellen. Met bagger en al op de kant geschept waarna ze er voorzichtig uitgehaald werden. Stinkend klusje dus.

Op de terugweg was er nog even consternatie, er werd nog een mooie vis gespot en ook deze is vervolgens gevangen, daarmee kwam het totale aantal karpers op 5. Vervolgens werden er tussen de waterplantendrap vandaan nog een aantal kleine zeeltjes gevangen waarna we het voor gezien hielden.

Ik denk dat we een uitstekende prestatie hebben geleverd. 100% is in die omstandigheden uitgesloten maar petje af voor de inzet en het enthousiasme van deze betrokken leden. Het was top mannen!! We hebben laten zien dat sportvissers bereid zijn om heel ver te gaan wanneer er vis in nood is. Jammer dat sommige mensen (sommige politieke partijen), die hierbij natuurlijk niet aanwezig waren, het belang van een goed functionerende hengelsportvereniging in hun gemeente niet op de juiste waarde kunnen (of is het willen?) inschatten.