Onze actieve hengelsportvereniging organiseert veel activiteiten voor jong en oud. Naast deze activiteiten zet de vereniging zich ook in voor de lokale gemeenschap, u kent bijvoorbeeld onze bekende visplaats voor mindervaliden aan de Hoge Vaart. Ook ondersteunt de vereniging woonzorgcentra voor ouderen met een collectieve vistoestemming en heeft zij een ‘visclinic’ tijdens een bewonersfeest in het buurtcentrum georganiseerd.

Hoe leuk was dan ook een voorzichtig verzoek uit woonzorgcentrum “De Archipel” of wij als vereniging met twee van hun bewoonsters een middagje zouden willen vissen. Beide bewoonsters zijn gebonden aan een rolstoel maar hebben in het verleden veelvuldig aan de waterkant vertoeft. De een ging altijd met haar vader mee naar de Bosbaan en toog in alle vroegte achterop de fiets naar het Amsterdamse Bos, de ander had samen met haar man een boot aan de Nieuwe Meer.

Voor het organiseren van een vis-activiteit met ouderen heb je wel enthousiaste vrijwilligers nodig, gelukkig zijn die er in de persoon van Sepp en Dirkjan. Een geschikte locatie die toegankelijk is voor rolstoelen was snel gevonden. Sepp heeft de visplek vooraf grondig verkend en voorgevoerd om te zorgen dat beide dames hun visje zouden kunnen vangen. Vooraf is ook een kennismakingsgesprek gevoerd met de dames onder het genot van een heerlijk kopje koffie en werden viservaringen van vroeger gedeeld . Ook werden afspraken gemaakt over vervoer en tijdstip van vissen.

Op dinsdagmiddag 5 juni was het dan zover, ondanks de weervoorspelling was iedereen zeer goed gemutst. Paraplu’s waren in voldoende mate aanwezig en Sepp had aas en hengels meegenomen. Ook de vereniging zelf had uiteraard hengels, tuigjes, onthaaktang enz. klaargemaakt voor deze middag. Om kwart voor twee was het begeleidingsteam op volle sterkte aanwezig aan de waterkant. Sepp had al een voerplek aangemaakt en enkele voorntjes gevangen. Door de aanzienlijke plantengroei was het niet mogelijk met korte vaste hengels te vissen en werd gekozen voor twee lichte werphengeltjes met een dobber, waarmee wat verder uit de kant kon worden gevist. Klokslag 14.00 uur kwam de taxi aangereden. Vlot werden de dames met de rolstoel door het gras gerold, een soms wat wild ritje.

Aan de kade aangekomen werden na een korte kennismaking en uitleg de hengeltjes uitgegooid. De een wat verder en de ander iets dichterbij zodat de dobber goed kon worden waargenomen. De tactiek was simpel: vissen met maden en systematisch kleine hoeveelheden maden, mais en pellets bijvoeren. En dat had succes. Het ene na het andere voorntje werd door de dames uit het water gehaald. Over het algemeen kleine voorntjes, maar soms een iets grotere ruisvoorn en het hoogtepunt was een flinke brasem.

Vaak werden de vissen gevangen kort nadat was ingeworpen. De dobber kreeg de kans niet om te gaan staan of het was al raak en hing er een klein visje aan de haak te bungelen.
Beide dames kregen het vissen met de werphengels steeds beter onder de knie. Inwerpen deden de begeleiders, maar aanslaan en binnendraaien konden de dames steeds beter. Het enthousiasme en het plezier van de dames was groot. Uiteraard ontbrak de snoep pot niet en kon de inwendige mens gevuld worden met zoetzure snoepjes. Net als vroeger ………….

Omdat de taxi om 16.00 uur weer bij de stek zou komen werd tijdig gestopt met vissen. Na een hobbelende korte rit over een grasparcours terug naar de weg konden de dames in de taxi plaatsnemen. Zij werden door de vrijwilligers van de vereniging uitgezwaaid die met een voldaan gevoel achterbleven op de visstek. Deze middag was weer en prima voorbeeld van ‘een kleine moeite, groot plezier ’en is dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Sepp en Dirkjan fijn dat jullie dit weer hebben mogelijk gemaakt, het was helemaal top!!

Bent u ook enthousiast geworden om uzelf, indien u beschikbaar bent, een paar uurtjes voor de vereniging in te spannen en iemand anders een onvergetelijke hengelsportmiddag te bezorgen? Bijvoorbeeld op woensdagmorgen 3 juli, wanneer we een paar uurtjes bij het buurthuis aan de Leeghwaterplas aanwezig zijn, of in de middag en avond op Toms Creek (karperdag jeugd)?

Aanmelden kan heel eenvoudig met een mailtje naar info@hsvalmere.nl. Alle beetjes helpen en de voldoening is werkelijk enorm!!!