Begin september waarschuwden de Waterschappen dat forse regenbuien massale vissterfte kunnen veroorzaken, zie deze link. Voor hengelsportverenigingen en federaties betekent dit alle hens aan dek om bij dreigende vissterfte in actie te komen en zoveel mogelijk vis te redden.

Omdat sportvissers de ogen en oren aan de waterkant zijn signaleren zij direct waar zich problemen voordoen en informeren zij de lokale hengelsportvereniging. Die informeert vervolgens de waterbeheerder (en komt eventueel zelf in actie) om te proberen de vissterfte te beperken en de vispopulatie in stand te houden. Zo kennen wij in Almere het debacle bij het gemaal De Blocq van Kuffeler nog wel waar jaarlijks duizenden kilo’s vis is gestorven totdat de HSV actie ondernam.

Het zou toch mooi zijn als ook vanuit de (lokale) politiek aandacht is voor deze inzet van diverse partijen en hiervoor geld wordt vrijgemaakt in de nieuwe dierenwelzijnsnota. Een mooie taak voor de Partij van de Dieren die nu deel uitmaakt van de Almeerse coalitie en zelfs een wethouder levert die zich met dierenwelzijn bezighoudt.