Een punt van zorg is dat wij soms op Facebook berichten tegenkomen van de dierenambulance over bijvoorbeeld zwanen met een stuk kunstaas aan de poot of snavel. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan maar iedere sportvisser moet iedere keer weer tot het uiterste gaan om dit soort dingen te voorkomen. Een eerste vereiste is dan ook dat je altijd zorgvuldig checkt of je materiaal, en dan met name je lijn, 100% in orde is. Check met name de laatste meters regelmatig even tussen de vingers, voelt het niet goed dan het betreffende deel eraf of desnoods de gehele spoel voorzien van een goede verse lijn. Laat je hierbij adviseren door ervaren vissers of vraag het aan de vereniging (rca@hsvalmere.nl), neem de lijn vooral niet te dun en bezuinig er zeker niet op!

Maar heb je wel eens overwogen om bij het vissen met kunstaas de weerhaken plat te knijpen? Het zou kunnen dat je heel af en toe een snoek verspeelt (ze halen immers wel eens extreem rare capriolen uit) maar daar zou je vrede mee kunnen hebben. Belangrijker is namelijk dat een snoek bij lijnbreuk het kunstaas kwijtraakt, wat natuurlijk vanzelfsprekend ook geldt voor een eend of zwaan die hem per ongeluk oppikt. Alleen dat zou al een reden moeten zijn om ze plat te knijpen toch?

Je weet overigens dat het platknijpen van weerhaken bij dood-aas takels op onze wateren verplicht is en dat je, om de volle aandacht erbij te houden, in dat geval maar met 1 hengel mag vissen op de stadswateren? Alles in het belang van onze snoek. Kinderen zonder ervaring én zonder begeleiding op pad met een werphengel en kunstaas? Dat moeten we echt niet willen en daar ligt een rol voor de ouders. Een snoek is een supermooie vis maar die heeft wel degelijk tandjes en het blijft natuurlijk de bedoeling dat de vis na de vangst voorzichtig onthaakt en teruggezet wordt, een vaardigheid die bij de meeste jonge vissertjes echt niet aanwezig is. Niet doen dus!