Het overkomt iedere karpervisser wel eens: lijnbreuk! Een vervelend gevoel, je weet immers waar je de vis mee opzadelt en het moet dan toch wel een geruststellende gedachte zijn wanneer je zeker weet dat jij in ieder geval een visveilig systeem gemonteerd hebt. Maar is dat wel zo? We zetten een paar aandachtspuntjes nog even voor een ieder op een rijtje.
.

De hoofdlijn
Om te beginnen je materiaal: zorg dat je nylon hoofdlijn in orde is en besef dat ‘sportief vissen’ niet betekent dat je zo dun mogelijk moet gaan. Als de hoofdlijn ouder dan 2 jaar is zou je kunnen/moeten overwegen om hem te vervangen, maar check sowieso met enige regelmaat de laatste meters. Wedden dat je af en toe beschadigingen kunt voelen? Dus het beschadigde deel verwijderen is een mooie start.
.

Wél of geen weerhaak: maak jouw eigen keuze
Willen we het mogelijk maken dat de vis bij lijnbreuk de hele handel makkelijk kwijtraakt, overweeg dan toch eens om de weerhaak plat te knijpen. We kennen allemaal wel de vóór en tegen argumenten maar maak hierin vooral je eigen keuze. De mijne is helder: ik knijp ze tegenwoordig weer plat. Het resterende ‘bultje’ zorgt naar mijn idee voor voldoende houvast tijdens de momenten dat de druk op de vis om wat voor reden dan ook even wegvalt.
.

Vissen met inline lood
Bij lijnbreuk met een standaard inline systeem moet je jouw systeem wel erg onhandig hebben gemaakt als de vis het lood niet kan lossen, nadeel bij de standaard uitvoering is wel dat de leader en het restant aan hoofdlijn aan de onderlijn vast blijft zitten. Overweeg daarom ook zeker bij dit systeem om de weerhaak plat te knijpen. Maar het kan beter, zeker wanneer je bereid bent om even iets te ‘klussen’ om het systeem met een kleine aanpassing nóg vis-veiliger te maken, check hiervoor de KWO link verderop in dit artikel of klik gewoon even hier.
.

Chod/helicopter rig
Een montage die de vis bij lijnbreuk enorm gemakkelijk kan lossen, slechts de onderlijn resteert. Maar makkelijk lossen kan alleen wanneer de achterste kraal eenvoudig van de leader kan schuiven of eraf valt, zoals bij de kralen van Korda. Wel belangrijk dus om altijd even testen voordat je hem inzet.
.

Safety clips
De naam impliceert het al, veiligheid. Helaas alleen wanneer je hem op de juiste manier gebruikt. Duw je het toprubber volledig gefixeerd op de clip dan gaat dat bij de standaard montage echt niet goed, de vis zal het lood niet kwijtraken met veel ellende tot gevolg. Het is namelijk juist de bedoeling dat de clip op de wartel blijft zitten (bij Korda clips hoor je een ‘klik’ wanneer je de wartel fixeert) en de vis het lood bij onverhoopte lijnbreuk met weinig weerstand (het toprubber moet er dus losjes op) van de clip kan lossen.

.
Maar het kan ook anders ……..
Er is een systeem bedacht waarbij je de leader door de clip schuift, vervolgens de wartel erdoor steekt en dan de leader buitenom aan het ‘armpje’ waar het lood aan hangt fixeert. In deze situatie moet het lood juist wel gefixeerd zitten, en bij lijnbreuk zal de complete leader door de clip schuiven waardoor de wartel met de onderlijn vrij komt. Mijn eerste kennismaking hiermee was op de Koperen Plas, het leek mij wat vergezocht maar dat is het dus zeker niet. Je kan de speciaal hiervoor ontwikkelde clips kopen (zie het filmpje hieronder voor uitleg) maar je kan met een klein handigheidje ook gewoon de standaard clips hiervoor aanpassen, zie de link naar een artikel van KWO onder dit filmpje. Of klik gewoon even hier of, misschien nog makkelijker, hier.

.

.

Voor de doe-het-zelver, zeker een aanrader!!
Tot slot mag ook deze link dus zeker niet ontbreken (klik maar op onderstaande afbeelding of gewoon hier). Een paar simpele kleine aanpassingen en je vist volkomen veilig!!! Doe er je voordeel mee!!


.

En tot slot mag dit filmpje voor de volledigheid ook niet ontbreken natuurlijk:

.

Blijf jij bij je hengels zitten?
We komen het niet alleen bij dood-aas vissers tegen, maar ook bij de karpervissers: de hengels op de rodpod maar geen visser in de buurt te bekennen. Nou kan dat bij het vissen op groot water misschien niet direct veel kwaad omdat de vis zichzelf altijd voor in de lip haakt en de haak niet zal slikken zoals bij het dood-aas vissen, het neemt niet weg dat teveel vrijheid om een run te nemen de kans vergroot dat de vis zichzelf onderweg ergens in een obstakel vast zwemt. Niet doen dus, verlies de hengels niet uit het oog en blijf er dus gewoon bij zodat je snel op een aanbeet kan reageren.
.

Tot slot
heb je jouw montage al eens kritisch bekeken en vooral ook getest? Ga bij twijfel altijd even langs de hengelsportzaak, zij kunnen je ongetwijfeld uitstekend adviseren! En heb je opmerkingen, tips, aanvullingen of andere ervaringen? Wij horen het graag van je.